Kaul Nurm: taluturu võiksid rajada ühistud

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustamäe turg.
Mustamäe turg. Foto: Liis Treimann

Eesti Talupidajate Keskliidu peadirektor Kaul Nurm leiab, et kui Tallinn ihkab ehtsat taluturgu, siis võiks selle rajamise usaldada talupidajate ühistutele, kes kujundaksid aja jooksul välja nii ostjaid kui müüjaid rahuldava eestimaise toiduturu.


Tallinna linna ettekujutus, et kusagil on talumeeste hordid, kes ainult ootavad võimalust Tallinna turuleti taha pääseda, on tema hinnangul pisut ekslik. Esiteks on talumehel vaja maal tööd teha ning tal polekski aega päevast päeva turuleti taga kõõluda. Teine probleem on logistika, mis üksinda tegutsejal kauba hinna kõrgeks ajab.

«Taluturgu suudaks korralikult opereerida ainult Taluliit. Me oleme ainsad, kes tunnevad oma liikmeid ja suudavad garanteerida, et kõik on aus Eesti kaup. Niikaua kui turud on linna või kellegi teise omanduses, sellest asja ei saa. Sest teised operaatorid mõtlevad ikkagi eelkõige kasumile ja aated ja eetika lendavad varem või hiljem prügikasti,» nentis Nurm.

Linnaametnikud on Keskliidu esindajaid aastate jooksul korduvalt üht või teist turgu puudutavatele läbirääkimistele kutsunud. Ka Nõmme ja Mustamäe turgude rajamise eel kuulati talupidajate seisukohad ilusti ära, aga arvesse neid ei võetud.

«Asjad peaksid algama sellest, et talupidajate organisatsioonid saavad enda käsutusse mingi ala, mida saaks hakata turuks kujundama. Aga loota sellele, et üksikud talunikud käivad ja täidavad ühe turuplatsi ära, see kontseptsioon suure tõenäosusega ei tööta,» arvas ta.

Nurm lisas, et paljud talupidajad toovad ju praegugi oma kauba Tallinna, aga valdav osa läheb nii-öelda hulgiturule, mis tegutseb öösiti keskturu juures. «Sinna tulevad Eesti maasikad ja porgandid ja kõik muu ning järgmisel päeval on see kõik juba tublisti kõrgema hinnaga turgudel müügil,» rääkis Nurm.

Talumees saaks tema sõnul ise linna turule tulla küll ja seal ilma vahendajateta kaubelda. Selleks võttis Taluliit endale ülesandeks luua ühistegevuse tugikeskus, mille eesmärgiks on võimalikult palju tootjaid tootepõhiselt ühistutesse ühendada ja ühiselt nii töödelda kui müüa. «Selle eesmärgi poole me vaikselt liigumegi. Tootjate ühistutesse saamine on pikk protsess, seda ei tee paari-kolme aastaga ära. Aga ma arvan, et liigume õiges suunas,» ütles Nurm.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles