Linnavalitsuse komisjon keelas LIFT11 installatsiooni ära

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Installatsioon «Face it» oleks pakkunud võimalust ingliga tõtt vaadata.
Installatsioon «Face it» oleks pakkunud võimalust ingliga tõtt vaadata. Foto: LIFT11

Linnakujunduskomisjon ei andnud oma tänasel koosolekul luba teha Russalka mälestusmärgi juurde ajutist installatsiooni «Face It».


«Komisjon ei toetanud Russalka mälestusmärgi juurde ajutise installatsiooni «Face it» rajamist, sest ei koht ega sügistalvine aeg ei ole niisuguseks tegevuseks sobilik,» teatas Raepress.

Margus Tamme ja Argo Peeveri töö «Face it» pidi algselt avatama juba 24. augustil, kuid linnapoolse kooskõlastuse saamine venis. Võimukuluaarides räägiti, et ametnikud veeretavad kooskõlastust nagu kuuma kartulit edasi-tagasi, sest kardetakse venekeelse elanikkonna meelepaha.

««Face it» asetab monument Russalka juurde ajutise 12-meetri kõrguse puidust trepi, mis viib linlased ingliga kohtuma ja koos temaga merele vaatama. Russalka monument on üks tallinlaste armastatumaid avalikke objekte. 1893 aastal tormis hukkunud Vene soomuslaeva Russalka mälestuseks rajatud monumendi algne tähendus on ajapikku lahtunud, tasapisi on see mälestusmärk omandanud teatava süütuse ja intiimsuse. Nii on kujunenud olukord, kus kõik tallinlased teavad Russalkat – ja võib öelda, et peavad temast lugu –, kuid enamasti ei seostu ta millegi poliitilise või ühetähenduslikuga, vaid on sõlminud palju isiklikuma suhte: isiklikud mälestuskatked, jalutuskäigud, kohtumised ja möödumised,» tutvustas LIFT11 koduleht ära keelatud installatsiooni.

Linnainstallatsioonide festival LIFT11 on kultuuripealinna ettevõtmine, mis rikastab linnaruumi ajutiste, kohaspetsiifiliste objektidega. LIFT11 avalikule ideekonkursile esitati 129 tööd, millest valiti välja üksteist.

Lisaks installatsioonile «Face it» jäi ametlikult teostamata ka installatsioon «Korsten», mis äraseletatult tähendas kesklinnas asuva Tauno Kangro skulptuuri «Korstnapühkija» ümber korstna ehitamist. «Korsten» jäeti ära Tauno Kangro vastuseisu tõttu. Tõsi küll, veidi hiljem tegid selle teoks anonüümseks jääda soovinud linnakodanikud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles