Piltuudis: Tallinnas tähistatakse vastupanuvõitluse päeva

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna hommikul asetasid kaitseminister Mart Laar ja Eesti üliõpilasorganisatsioonide esindajad pärjad Vabadussõja võidusamba jalamile, tähistamaks riikliku tähtpäevana vastupanuvõitluse päeva.

Keskpäeval peetakse samas Eesti Memento Liidu korraldatud kõnekoosolekut ning õhtul algusega kell 20 tähistavad üliõpilased päeva ühise laulmise ja kontserdiga, kus astub üles Taavi Peterson.

1944. aasta septembri lõpupäevil ei suutnud Saksa okupatsioonijõud Tallinnas võimu enam hoida. 19. septembril 1944 nimetas peaminister presidendi ülesannetes Jüri Uluots põhiseaduse kohaselt ametisse Eesti Vabariigi seadusliku valitsuse eesotsas Otto Tiefiga, Pika Hermanni tornitipus lehvis sini-must-valge. Nõukogude liikursuurtükid vallutasid 22. septembril 1944 aga Tallinna ning Otto Tiefi valitsuse päevad Eesti pealinnas olid läbi saanud.

Laar ütles, et Otto Tiefi valitsus on hiilgavaks näiteks sellest, kuidas ka lootusetus olukorras astutud samm võib omandada kokkuvõttes sedavõrd suurt tähendust.

«Tiefi valitsus tõestas, et eestlased ei sõdinud II maailmasõjas ei natsliku Saksamaa ega kommunistliku Venemaa, vaid Eesti enda huvide eest. Hitleri ja Stalini võimu vahel kerkinud Tiefi valitsus hoidis Eesti riiklikku järjepidevust, näidates kogu maailmale, et Eesti on endiselt olemas ning soovib vaba rahvana omal maal edasi minna,» lausus Laar.

Tema sõnul maailm sellest tahtest küll ei hoolinud ning Tiefi valitsuse liikmed maksid oma ettevõtmise eest kallist hinda, kuid kokkuvõttes jäi võit aga ikkagi just Tiefile - Eesti on taas vaba ning saab ise oma tuleviku üle otsuseid langetada.

Täna õhtul kell 20.00 toimub Vabadusssamba juures akadeemiliste organisatsioonide poolt korraldatud rahvaüritus vastupanu päeva tähistamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles