Galerii: ligi 30 talgulist asus võitlusse vanalinna grafitiga

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Enam kui 30 tallinlast askeldas täna mitu tundi Tallinna vanalinnas vihmaveetorude ja elektrikappide juures - ikka püha eesmärgiga kodukant grafitist puhtamaks muuta.

Puhastajad kogunesid Vanalinna seltsi eestvedamisel kella 11 paiku Raekoja platsile, misjärel hargnesid peamiselt 2-3-liikmelistes gruppides vastavalt saadud juhtnööridele mööda linna laiali. Igaühele anti kaasa ka spetsiaalne grafitit eemaldav aine.

Samas selgus töö käigus, et isegi erivahenditega läheb vihmaveetorude ja elektrikappide grafitist puhastamine väga vaevaliselt.

«Ma arvasin, et see on hõlpsam,» rääkis Rüütli, Viru ja Uut tänavat puhastamas käinud Kaisa Pärenson Postimees.ee’le. «Väga kahju oli ka, et selle ainega ei saanud grafitit seina pealt maha.»

Samas meenutas näiteks üks talguline, Rüütli tänaval elav Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal, et on varem ise üritanud oma maja koduste vahenditega grafitist puhastada, kuid tulutult, mistõttu oli tänane tegevus ikka oluliselt viljakam.

Talgutele tulema ajendas vanalinlasi eelkõige seltsi koostöövaim, kuid ka mure kodukoha pärast. Näiteks Tiina Palumaa koos tütre Hele-Riiniga võtsid ette Pühavaimu ja Munga tänava ehk siis Hele-Riini koolitee Gustav Adolfi gümnaasiumisse puhastamise. Teist osa samast teest puhastas teine perekond, kes samuti vanalinnas elab ja kel samasse kooli asja.

Ühe elektrikilbi puhastamine võttis sõltuvalt meeskonna vilumusest, objekti määrdumisastmest ning pinnamaterjalist aega kümnest 20-30 minutini.

Samas julgesid talgulised tunnistada, et nende vaevast tõusev efekt võib osutuda vaid lühiajaliseks. «Mul on kange hirm, et mõne päeva pärast on grafiti siin tagasi,» rääkis Mati Kaalu naine Virve, puhastades Rüütli tänaval üht elektrikilpi.

Ka mitmed teised talgulised pakkusid, et vaevalt täna puhastatatud kohad üle nädala-paari puhtad püsivad.

Vanalinna seltsi juhatuse esimehe Karita Salli sõnul aga ei tulnudki nad täna kodust välja lootusega grafitimure linnas ühe hetkega kõrvaldada, vaid pigem soovist teemale tähelepanu tõmmata, panna inimesi probleemi üle mõtlema ja ehk seeläbi ka kaudselt sodijaid distsiplineerida.

Nii rõhutasid mitmed talgulised, et neil pole midagi kõrgema kunstilise tasemega grafiti vastu sobilikes kohtades, kusjuures ka vanalinnas näiteks mõne ehituse plangul.

Salli sõnul pole veel teada, kas selts kavatseb aktsiooni korrata. Samasse seltsi kuuluv kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa pakkus, et pigem võiks järgmisena kaasa lüüa näiteks Snelli pargi koristamisel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles