Tallinn himustab vanu Riia trollibusse

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Tallinna ühistranspordijuhid kaaluvad Riia trollipargist veerandsaja kümmekonna aasta vanuse trollibussi ostmist, sest umbes sama palju meie oma trolle tuleb varsti maha kanda, uute ühissõidukite ostmist aga takistab omavalitsustele seatud laenupiirang.


« Tallinnal on praegu see probleem, et nõukogude ajal ostetud trollide ressurss hakkab ammenduma ja nüüd otsimegi sellele lahendusi. Üks variant oleks osta täiesti uued trollid, aga kohalik omavalitsus ja talle kuuluvad ettevõtted on seotud laenupiiranguga ja selle tõttu ei saa uute trollide ostuks laenu võtta. Teine võimalus oleks mingit abiskeemi kasutades, näiteks CO2 kvoodirahade eest osta kusagilt Euroopas keskkonnasõbralikke trolle. Ja kolmas variant on osta lätlaste käest kasutatud trolle,» rääkis Trammi- ja Trollikoondise (TTTK) juhatuse esimees Toomas Sepp.

Transpordiameti juhataja Andres Harjo lisas, et CO2 kvootidega pole meil endal midagi otsustada. «Sellega käib asi tavaliselt nii, et kui Eesti leiab teise riigi, kes on huvitatud meie CO2 kvootide ostmisest, siis ostja pakub välja teema, milleks kvoodimüügist saadavat raha kasutada. Siin ei saa kahjuks nii, et kirjutame projekti valmis ja läheme raha taotlema. Veel on võimalik hakata mahakandmisele minevatele trollidele ise kapitaalremonti tegema, kuid see läheb kardetavasti liiga kalliks,» selgitas ta.

Nii tundubki praegu, et Tallinnal on kõige kasulikum osta Riiast kasutatud trolle, mis seal konserveerituna seisavad. «Riia trollikoondis Rigas Satiksme vähendas 2009. aastal seoses majanduskriisi ja väheneva sõitjate arvuga liinide mahtu umbes 20 protsendi võrra. Kulude optimeerimiseks kaotati seal igasugused sõidusoodustused ära ning selle tõttu sõitjate hulk vähenes oluliselt,» rääkis Sepp.

Nii seisavadki Riias 26 1998. aastal välja lastud trolli konserveeritult. «Need trollid on kusagil 2009. aasta lõpus seisma jäänud, 2010. aasta ülevaatust nad ei ole igal juhul läbinud. Nii et nad on umbes kümme või üksteist aastat sõitnud,» ütles Sepp.

Rigas Satiksme juhatuse esimehe Leons Bemhensi sõnul tahetakse Riias kõik vanemad trollid madalapõhjaliste vastu välja vahetada ja selleks kuulutatakse käesoleva aasta lõpul välja hange 75 uue madalapõhjalise trolli ostmiseks. Kui see teoks hakkab saama, siis ongi paras aeg eestlastega kaupa teha.

«Need trollid, mida meie tahame maha kanda, on toodetud aastatel 1986-1988. Neile saab häda korral veel kapremonti teha. Aga kui 25-aastasele trollile teha suure raha eest kapitaalremont, siis ta sõidab heal juhul kolm aastat ja moraalselt on ta ikkagi vananenud. Aga selline troll, mis on umbes kümme aastat käigus olnud, võib veel üsna kaua töötada. Paar-kolm aastat sõidab ta ilma suurema remondita. Siis tuleks teha kapitaalsem remont ja seejärel sõidab ta veel seitse-kaheksa aastat,» rääkis Sepp.

Aga selleks, et trollide ostmine võimalikuks saaks, peab Riia linnavõim kõigepealt vastava otsuse vastu võtma. Seejärel määrab ekspert kindlaks trollide turuväärtuse, mis saab enampakkumise alghinnaks. Sepa sõnul on küllaltki tõenäoline, et Tallinnal õnnestuks need trollid alghinnaga ära osta. Harjo lisas, et Riia variant pole siiski lõplik otsus ning praegu otsitakse ka kõikvõimalikke muid lahendusi, mis aitaksid trolliliiklust elus hoida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles