Neitsitorni ja selle ümbruse kordategemiseks kulub 700 000 eurot

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neitsitorn.
Neitsitorn. Foto: Silja Kaigu

Tallinna linnavalitsus on seadnud eesmärgiks kujundada Neitsitornist, Tallitornist ja nendevahelisest linnamüüri galeriist üks vanalinna magneteid. Selleks taotleb kultuuriväärtuste amet linnaeelarvest 700 000 eurot.

Linnavalitsus on otsustanud Neitsitorni, Tallitorni ning nendega piirneva linnamüüri lõigu järgmise aasta jooksul restaureerida ning ühtlasi taastada Neitsitorni ja Kiek in de Köki vahelise kaitsekäigu. Hiljemalt 2013. aasta augustiks on plaanis restaureerida ja külastajatele avada Ingeri bastioni maa-aluse käigu idapoolne osa.

«Selle tulemusena tekib põnev võimalus Lühikese Jala väravatornist teekonda alustades mööda linnamüüri galeriid Kiek in de Kök’i ja sealt bastionikäiku pidi Vabaduse väljakule välja jõuda,» ütles kultuuriväärtuste ameti juhataja Aini Härm.

Kultuuriväärtuste amet taotleb selle eesmärgi saavutamiseks järgmise aasta linnaeelarvest 770 000 eurot ning peab ühtlasi koostöös Tallinna linnamuuseumiga esitama linnavalitsusele 1. maiks 2012 Neitsitorni, Tallitorni ning nendega piirneva linnamüüri edaspidise kasutamise kava.
Linnavalitsus on otsustanud anda Neitsitorni, Tallitorni, Lühikese Jala väravatorni ning nendega piirnev ala koos Neitsitorni ja Kiek in de Köki vahelise kaitsekäiguga kultuuriväärtuste ameti valitsemisele ja bilanssi ning linnamuuseumi kasutusse.

Tallinna 2011. aasta esimese lisaeelarvega eraldati Neitsitorni restaureerimiseks 511 293 eurot ning kultuuriväärtuste amet kuulutas välja avatud riigihanke Neitsitorni, Tallitorni ja nendega piirneva linnamüüri lõigu restaureerimise projekteerimiseks. Riigihanke võitis aktsiaselts Restor. Projekteerimise töövõtulepingu kohaselt koostab projekteerija 30. novembriks tervikliku projektdokumentatsiooni, ettevalmistatavate lammutustöödega alustatakse aga kohe pärast lammutusprojekti valmimist.

Katkenud ühenduse taastamine kahe linnamüüri torni vahel võimaldab ühendada linnamüüri kaitsekäigu kaudu Kiek in de Köki, Neitsitorni, Tallitorni ja Lühikese Jala tornid, teisest küljest aga ühendada linnamüüri tornid alates Lühikese Jala väravatornist läbi Kiek in de Köki Ingeri bastioni käikudega, mis lõpevad väljapääsuga Vabaduse väljaku all olevate eksponeeritud bastionimüüride juures. Arvestades kavandatud käigu renoveerimisega on juba rajatud ligipääs bastionikäiku Vabaduse väljaku maa-alusest parklast.

Eelmise aasta lõpul andis Riigi Kinnisvara Neitsitorni omandiõiguse ning valduse Tallinnale üle, sellega lõppes objekti suhtes aastaid kestnud omandivaidlus.

Õigustatud subjekt loovutas eelmise aasta suvel kogu kinnistu ja seal asuvate varade tagasisaamise nõudeõiguse Tallinna linnale. Sellel endisel kinnistul asuvate varade koosseisu kuulusid Neitsitorn, Tallitorn ja Lühikese Jala väravatorn koos nendevahelise linnamüüriga, lisaks kivist elamu ja kõrvalhoone ning nüüdseks hävinenud puidust hooned, endise kinnistu maale jääb ka suur osa Taani Kuninga aiast.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles