Kunstitudengid ähvardavad uue Mahtra sõjaga

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hulk noori askeldas täna värvide, pintslite ja muude kunstivahenditega Gonsiori ja Laikmaa tänava nurgal Eesti Kunstiakadeemia (EKA) krunti varjava plangu juures.



Üliõpilasesindus kutsus EKA tudengid kooli sünnipäeva tähistama EKA ehituskrunti piiravale plangule oma emotsioone väljendama ning kunsti eest seisma.




Joonistajate sõnumi võttis kokku bussipeatuse kõrvale tekkinud hoiatus: «Andke meie kool tagasi, raisk!” Muidu võivat oodata Mahtra sõja teist vaatust. Samas vaimus on tara kaunistatud ka Gonsiori tänava poolselt küljelt.

Kunstiakadeemia uue hoone projekti saamiseks korraldati paari aasta eest rahvusvaheline arhitektuurivõistlus, mille võitis Taani arhitektuuribüroode Sea ja Effekt projekt Art Plaza. 15 maapealse korrusega koolihoone on paigutatud alale nii, et tänavanurgale jääb avalikus kasutuses olev väljak.

Esialgu lootis kunstiakadeemia ehitada hoone rohkem kui 600 miljoni krooni eest, aga juba mullu kevadel oli selge, et see on utoopiliselt suur summa. 2008. aastal eraldati EL-i tõukefondidest 12 miljonit eurot, millele vastavalt reeglitele lisab Eesti riik käibemaksu. Mullu suvel alustati EKA hoone lammutustöödega, kuigi polnud veel selge, kust ja kui palju uue maja ehituseks raha saadakse.

Juba algusest peale oli EKA-l plaanis maha müüa oma kinnistud Raja 11, Suur-Kloostri 11 ja Gonsiori  9 ning teenida sellega umbes 10 miljonit eurot. Peale selle on kavas võtta laenu 11 miljonit eurot. EKA uue maja ehitus läheb hinnanguliselt makama 28 miljonit krooni, kogu projekti maksumus on aga umbes 35 miljonit eurot.

Selle raha eest pole aga võimalik ehitada sellist koolihoonet, nagu arhitektuurivõistluse võitjad oma võidutöös ette nägid. Kunstiakadeemia hoone lahjendatud variandi vastu protestivad ägedalt nii EKA tudengid kui vilistlased, kes on muuhulgas loonud Facebook’is lehe «Teeme uuest EKAst ilusa maja.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles