Kuuskemaa: Niguliste tagastamine tekitab paratamatult probleeme

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niguliste kirik.
Niguliste kirik. Foto: Toomas Huik

Kui Tallinnas Niguliste kirikus on muuseum, juhitakse seda muuseumi vajadustest lähtudes, kui see aga tagastada luterlikule kirikule, on ta primaarselt jumalakoda, rääkis kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa.

«Paratamatult lähevad vastuollu museaalsed ja liturgilised funktsioonid, sest kuigi Urmas Viilma (EELK kantsler - toim) ütles hiljuti televisioonis, et tahaks teha 3-4 jumalateenistust aastas, siis neid on ju tehtud praegu rohkemgi - kui Jaani kirik oli remondis, siis kõik pühapäevased jumalateenistused toimusid Nigulistes,» tõi välja Kuuskemaa saates «Reporteritund», vahendas ERR Uudised.

Seetõttu leiab kunstiajaloolane, et piisaks, kui kunstimuuseum teeks EELKga koostöölepingu, kuid muuseumistaatus säiliks, nii et muuseum oleks juhtival kohal.

Kui Niguliste peremeheks saaks luteri kirik, tekiks Kuuskemaa sõnul mitmeid küsimusi, nagu näiteks et kuhu tuleb kiriku kantselei või kuhu läheb pastor riietuma ja oma dokumendid paneb.

Samuti ei mõista Kuuskemaa, miks on EELKl vaja uusi luterlikke kogudusi, sest EELKsse kuulub umbes 150 000 registreeritud liiget ja makse maksab neile 40-50 tuhat inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles