Kesklinna vanem asus kunstiakadeemia ehitustülis elanike poolele

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogilised väljakaevamised kunstiakadeemia krundil.
Arheoloogilised väljakaevamised kunstiakadeemia krundil. Foto: Priit Simson

Viimasel ajal ohtralt jutuainet pakkunud Eesti Kunstiakadeemia uue hoone ehituse ümber toimuv on võtnud sootuks uue ja ehmatava suuna, leiab Kesklinna vanem Mihhail Korb.


Nimelt andis haridusministeerium teada, et kaalutakse sundvõõrandamise algatamist naabermajas asuvate korterite suhtes, mille omanikud pole nõus insolatsiooni märkimisväärse halvenemisega, vahendas Raepress.

Korb näeb riigi soovis võõrandada planeeringuga rahulolematute inimeste kodud ärevakstegevat suundumust, kus teatud planeeringud kuulutatakse riiklikuks huviks ning sobimatute ehitusmahtude või hoonete kõrguse vastu protesteerijad küüditatakse oma kodudest.

«Ma ei mõista, miks tuli kunstiakadeemia planeering jõuga läbi suruda, arvestamata naabrite õigustatud ootust, et uusehitus ei halvenda nende elamistingimusi,» imestas Korb. «Muidugi on kõrgkoolil vaja kaasaegseid õppetingimusi, ent kindlasti oleks ehitusmahte saanud ka olemasolevale kinnistule paigutada sobivamalt, naabrite huve riivamata. Millegipärast soovitakse minna teist teed ja kesklinna elanikega mitte arvestada.»

Samas ei pea Korb haridusministeeriumi ähvardusi tõsiseltvõetavaiks. «Esmalt tulnuks selgeks teha, kuidas sundvõõrandamine on seadusega sätestatud. Küllap oleks haridusministeeriumi ametnikud mõistnud, et antud juhul puudub vajadus ja võimalus nii radikaalset meetodit rakendada, sest sundvõõrandada saab ainult siis, kui kellegi kinnisasja on vaja kasutada avalikes huvides,» selgitas kesklinna vanem.

«Kui riik oma plaanist loobuda ei taha, osutame kesklinna inimestele igakülgset abi, et säilitada nende põhiseaduslik õigus kodu puutumatusele,» lubas Korb.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles