Tallinna vanalinna elanikud on öiste pidutsejatega püstihädas

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öised pidutsejad vanalinnas.
Öised pidutsejad vanalinnas. Foto: kaader Reporter.ee videost

Tallinna vanalinna elanikud on hädas öiste röökijate ja pidutsejatega, kes ei lase neil magada.

Lõugamine ja lärm algab Tallinna vanalinnas juba südaöösel ja kestab hommikul kella kuueni välja, vahendab Reporter.ee.

Purjus märatsejad teevad, mis pähe tuleb, politsei aga soovitab hoopis ööklubide ja baaride omanikel joomaseid kliente ohjata. Homme peetakse Tallinna vanalinnas maha järjekordne kohaliku kogukonna, linnavalitsuse, baariomanike ja politsei ümarlaud, et arutadada, kuidas peolisi vanalinnas ohjeldada.

«Praegu minu arvates selline mõiste nagu elanik vanalinna koosseisu ei kuulu,» ütles Suur-Karja tänava elanik Rein Undusk ja selgitas, et nii talle kui teistele on ametiasutustest selgelt öeldud, et vanalinn pole mõeldud elamiseks, vaid välismaalastele lõbutsemiseks.

Bermuda kolmnurk tõmbab peolisi

Probleemseim piirkond, mida rahvasuus Bermuda- ja ohukolmnurgaks kutsutakse, algab Hollywoodi ööklubi ja Harju tänava lähedusest ning kulgeb Suur- ja Väike-Karja tänavalt Sauna tänavani. Sinna on viimastel aastatel tekkinud riburadapidi lõbustusasutusi, mis sulgevad uksed vaid mõneks tunniks päevas ja kus käib pidu pea ööpäev läbi.

Pika tänava elanik Jüri Kuuskemaa ütles, et okse ja vereplekid on tema ukse ees tavaline vaatepilt. «No kuulge! Tallinn ei tohi muutuda niisuguseks läbustamislinnaks, kuhu tulevad Manchesteri poissmehed ja mingid Kopli agulipoisid lällama ja laaberdama, et siin nad saavad karistamatult olla macho’d,» arvas ta.

Lisaks elanike unele häirib öine lärm ka majutusasutuste tööd – hotellid kannavad lärmajate tõttu otsest majanduslikku kahju. Hotelli Barons vastuvõtujuht Annika Köss rääkis, et reisifirmad lihtsalt keelduvad nende teenuseid vahendamast, kuna ei jõua klientidele kompenseerida seda, et nad puhkusel olles magada ei saa.

Hotelli Savoy Boutique tegevjuht Ainj Käpp lisas, et nende maja akendesse on kord lausa pudel visatud. Õnneks oli tegu turvaklaasiga ja keegi viga ei saanud.

Kõrvatropid ei aita

Inimesed on üritanud lärmi ignoreerida, kuid Karja tänaval elava Rein Unduski sõnul pole abi isegi kõrvatroppidest. «Kui sa paned akna kinni, siis kuuled põranda alt ja kui teed akna lahti, siis tuleb see müra tänavalt,» märkis ta.

Tümpsuga liialdavad ööklubid vastavad kaebustele sellega, et nõuavad elanikelt tõestust liiga valju heli kohta. Paar korda on see ka hangitud, kuigi tavalise inimese jaoks on mõõtmiste korraldamine väga kallis.

Vanalinna Seltsi üks eestvedajaid Tõnu Pullerits ütles, et abi pole ka sellest, kui saavutatakse mõne meelelahutusasutuse lahtiolekuaja piiramine. «Kui meelelahutusasutuse lahtiolekuaega piiratakse, siis me ju teame, et on võimalik asutuse nime muuta ja käivitada mingisuguses muus vormis see tegevus,» ütles ta.

Nimeta Baari juht Marko Annion leiab aga, et vanalinn on alati lärmakas olnud ja turistid toovad linnale maksutulu. «Kõik jätavad mingil määral raha siia, et kas on siis reaalne need tuled siin vanalinnas ära kustutada või vanalinn üldse kinni panna?» küsis ta ja lisas, et baar vastutab vaid oma ukse ees toimuva eest ega saa tänaval korda luua. «Mis tänava peal toimub, on kõik tegelikult korrakaitsjate teema,» märkis ta.

Politsei ei taha lauskaristamist ette võtta

Politsei möönab, et probleem on tõsine, kuid samas jäävat nende käed olukorra taltsutamisel lühikeseks.«Meie tegeleme tagajärgedega tänavatel, kohalik omavalitsus saaks tegeleda põhjusega. Kõik see, mis tänaval toimub, saab ju alguse kusagilt, ta ei teki iseenesest,» ütles politsei Põhja prefektuuri kesklinna politseiosakonna juht Valter Pärn.

Kohalik elanik Rein Undusk leiab, et politseisse helistamine on kaotanud mõtte – lärm ja alkoholi pruukimine tänaval kestavad edasi. «Suvel muutub see tänav nädalavahetustel sisuliselt kõrtsiks,» ütles ta.

Politseijuht Pärn ei pea aga lauskaristamist mõttekaks. «Kas on väga mõistlik hakata läbi viima lauskaristamise aktsioone, et tänaval hakata järjest minema ja kõik, kes topsiga vastu tulevad, karistame kohe ära, määrame neile rahatrahvi? Pigem meie näeme ikkagi, et tuleks tegeleda põhjusega, et see üldse ei jõuaks sinna tänavale,» arvas ta.

Unduski sõnul ei ole abi ka linnavalitsusest, kes annab mõista, et probleemiga peaks tegelema politsei. Lõbustusasutuste omanikud ütlevad aga, et käratsejad pole nende kliendid.

Kelle huvid vanalinnas esikohal olema peaksid, võetakse jutuks homsel ümarlaual, kus kohtuvad kohaliku kogukonna, linnavalitsuse, baariomanike ja politsei esindajad, et arutada, kuidas laamendamist takistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles