Õiguskantsler: Tallinn on lasteaiarühmi suurendanud vääralt

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaed
Lasteaed Foto: Liis Treimann

Õiguskantsler Indrek Teder leiab, et Tallinn on seadust valesti tõlgendanud, lähtudes lasteaiarühmade suurendamisel mitte rühma registreeritud, vaid keskmiselt kohalkäivate laste arvust. Teder saatis linnavalitsusele soovituse lähtuda edaspidi rühmade suurendamisel registreeritud laste arvust.

Samuti palus ta linnapea Edgar Savisaarel hiljemalt 9. detsembriks vastata, kuidas kavatsetakse tema soovitust täita.

Juba komplekteeritud rühmade ümbertegemist Teder Tallinnalt ei nõua.

Õiguskantsler rõhutas oma kirjas, et lapse tervise ja arengu tagamise eesmärgil kehtestatud normid peavad olema täidetud kõikide koolieelses lasteasutuses käivate laste, täpsemalt kõikide rühma nimekirja kantud laste osas.

«See tähendab, et seadusandja jaoks pole oluline mitte teatud ajahetkel lasteasutuses viibivate laste või statistiliselt keskmiselt lasteasutuses viibivate laste arv, vaid nende laste arv, kel on õigus kindlas lasteasutuses viibida,» märkis Teder. Tema sõnul saab sellisele järeldusele jõuda koolieelse lasteasutuse seaduse normide tõlgendamisel.

Nimelt sätestab seadus kõigepealt rühma registreeritud laste arvu ning lubades järgnevas lõigus laste arvu suurendada, on silmas peetud registreeritud laste arvu suurendamist.

«On selge, et lõigetes 1 ja 11 pole seadusandja pidanud silmas erinevaid «laste arvu» mõisteid,» selgitas õiguskantsler. «Seadusandja eesmärgiks on olnud normide loomine kõigi lasteasutuse nimekirja kantud laste osas (v.a kui oleks otsesõnu teisiti öeldud), sest on ju arusaadav, et mingil hetkel võivad kohale tulla kõik rühma registreeritud lapsed. Seda enam, et seadus ei opereeri mõistetega «tegelik kohakasutus» või «täituvus». Samuti ei näe seadus ette protseduuri, mille alusel hinnata laste tegelikku kohakasutust lasteaiarühmas,» põhjendas Teder.

Hoolekogu ei põhjendanud

Õiguskantsleri poole pöördus laste arvu suurendamise küsimusega MTÜ Tallinna Lasteaedade Hoolekogude Liit, kelle väitel on linn mitmel puhul eiranud seaduse nõuet hoolekogu ettepaneku osas ning suurendanud laste arvu rühmas ilma hoolekogu ettepaneku või nõusolekuta või lausa hoolekogu vastuseisust hoolimata.

Konkreetselt mainis avaldaja Kristiine lasteaeda, kus hoolekogu pöördus linnapea poole avaldusega võtta tagasi hoolekogu rühmas laste arvu suurendamiseks antud nõusolek ning vähendada laste arvu rühmas, sest lastele pole tagatud arenguks vajalikud tingimused. Muuhulgas edastati õiguskantslerile ka tervisekaitseinspektsiooni antud hinnang, et Kristiine lasteaia rühmaruumid pole piisavalt suured, et suurendada laste arvu rühmades 24 lapseni. «Avalduse kohaselt Te hoolekogu avaldust ei rahuldanud,» märkis Teder.

Linnapea selgituse järgi polnud hoolekogu taotlus motiveeritud, seega puudus alus selle rahuldamiseks. Selles osas nõustus Teder Tallinna linnavalitsusega, sest tõepoolest polnud avalduses välja toodud konkreetseid asjaolusid, et laste areng ja tervis oleks suurendatud rühmades olnud ohus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles