Müravastane ümarlaud andis vanalinlastele lootust

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öösiti on vanalinna üks lärmakamaid kohti Suur-Karja tänav.
Öösiti on vanalinna üks lärmakamaid kohti Suur-Karja tänav. Foto: Priit Simson

Vanalinna elanikud said täna toimunud ümaralaual lootust, et riigi ja kohaliku omavalitsuse toel võib vanalinnas praegu toimuv öine müraterror tulevikus väheneda.


«Kui varem kõik nentisid, et on vaja muuta seadusi ja näitasid näpuga teiste peale, siis nüüd olime kõik ühe laua taga ja leiti ühiselt, et tuleb tegelda ennetustegevuse, mitte tagajärgede likvideerimisega,» ütles Vanalinna Seltsi juhatuse liige Karita Sall pärast tänast arutelu, kus osalesid riigikogu liikmed, kohaliku omavalitsuse, justiitsministeeriumi, keskkonnaministeeriumi ja politsei esindajad.

«Üks meie ammune mure on olnud meelelahutuskohtade väliterrassid. Kesklinna vanem Mihhail Korb ütles, et linnaosavalitsus on valmis täiendama järgmiseks hooajaks väliterrassidele esitatavaid nõudeid. Sellest me oleme tegelikult aastaid rääkinud, ja nüüd on selle kohta ka konkreetne lubadus, et kesklinna valitsus on valmis ka ettevõtjatele kehtestatud reegleid karmistama ja nende kohustused üle vaatama,» lausus Sall.

Teise hea uudise tõi vanalinlastele munitsipaalpolitsei juht Monica Rand, kelle teatel on mupo on alustanud vanalinnas menetlust umbes 20 ettevõtja suhtes, kes on ilma vastava loata kõlarid tänavale paigutanud.

«Justiitsministeeriumi asekantsler Martin Hirvoja rõhutas ühe meetmena võimalust rakendada enam sunniraha meelelahutusasutusele, kes rikub öörahu. Hirvoja sõnul on parlament vastu võtnud korrakaitseseaduse ja seetõttu on oluline arutada ka selle jõustumisel kaasnevaid muudatusi. Üks muutus on see, et lähtutakse põhimõttest, et müra tuvastamiseks piisab ilmselt häirivast tegevusest,» rääkis Sall.

Keskkonnaministeerium peab plaani panna linna erinevatesse kohtadesse üles müra monitoorivaid seadmeid ja ministeeriumi esindaja pakkus välja, et kaks müramõõtmisaparaati võiks paigaldada vanalinna.

Politsei seisukoht arutelul oli see, et on vaja täpsustada karistusseadustiku paragrahv 262, mis võimaldaks võtta vastutusele ka juriidilist isikut ja teha lihtsamaks tõendite kogumise, nii et kohalik omavalitsus saaks piirata meelelahutusasutuse lahtioleku aegu, kui see korduvalt avalikku korda rikub.

Kesklinna politseijaoskonna juhi Valter Pärna sõnul tehti koosolekul mitmeid ettepanekuid, kuidas täiendada õigusakte, et nii kohalikul omavalitsusel kui politseil oleks rohkem võimalusi ja hoobasid, millega vanalinna melu ja müra ohjata. «Eks Eesti ole selline juristide riik, nii et kui politsei või kohalik omavalitsus teeb mõne otsuse, mida seadusandlus toetab liiga nõrgalt, siis on suur tõenäosus et kohtulahingud kaotatakse ja probleemid jäävad lahendamata,» tõdes Pärn.

Ta lisas, et kui nii riigikogu kui Tallinna võim tänaseid ettepanekuid kuulda võtavad ning tänastele ettepanekutele juriidilise jõu annavad, siis võib loodetavasti juba järgmisel välihooajal vanalinnas olukorra paranemist loota. «See, et üks ümarlaud oli koos, ei tee veel tänast ööd vanalinnas rahulikuks, aga üks samm sinnapoole on jälle astutud,» ütles Pärn.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles