Pakosta: koos lapsevanema tasuga peab suurenema ka linna osalus

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa Pakosta
Liisa Pakosta Foto: Liis Treimann

Parlamendisaadik Liisa Pakosta on seisukohal, et kui lapsevanemad maksavad Tallinnas tulevast aastast alates kõrgemat lasteaia kohatasu, tuleks linnal proportsionaalselt tõsta ka omaosalust.

«Kohatasu tõusust on juttu olnud umbes aasta. Tallinna haridusamet on erinevate huvigruppide esindajad paar korda kokku kutsunud ning sõlmitud on kokkulepe, et kuna lasteaedades on olukord tõesti halb, panustavad lapsevanemad rohkem ning linna omakorda tõstab panustamist pearahasse pluss investeeringurahad. Näen aga, et praeguses linnaeelarve versioonis on seda kokkulepet rikutud,» rääkis Pakosta Kuku raadiole.

«Mingisugune kohatasu tõus võiks olla, kuid kindlasti koos linnapoolse vastava proportsionaalse tõusuga.»

Pakosta sõnul vähendati lapse kohta linna poolt makstavat nn pearaha nii mullu kui ka tänavu. «Kui jõuaksime omavalitsuse poolse rahastusega tagasi 2009. aasta tasemele, oleks juba päris hästi,» hindas poliitik.

Pakosta sõnul ei maksa ka muretseda, et lastevanemate poolt kohatasudeks makstavad summad linna eelarvest kuhugi mujale liiguvad. «Koolieelse lasteasutuse seadus annab sellele väga piiratud kasutusõiguse, seda tohib kasutada ainult lasteaiaõpetajate palkadeks, lasteaia inventari ostmiseks ja lasteaia kommunaalkuludeks.»

Pakosta sõnul teevad lapsevanematele muret aga kohatasule lisanduvad kulud – lasteaeda ostetakse näiteks joonistustarbeid ja hügieenivahendeid, käiakse ruume remontimas jm. «Et maksame küll kõrgemat kohatasu, aga äkki saaks nii, et ei peaks enam käima puhkepäeviti lasteaias remonti tegemas ega laestaeaiale hädavajalikke asju, näiteks tualettpaberit ja voodipesu ostma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles