Tallinna ümberkukkunud jõulukuusk sai hilisõhtuks taas püsti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas Raekoja platsil kukkus täna pärastlõunal ümber jõulukuusk. Inimesed vahejuhtumis kannatada ei saanud ning hilisõhtuks oli puu taas püsti.

Jõulupuu kukkus otse platsi äärde püstitatud lava poole. Homme avatava jõuluturu kioskid jäid kukkumistrajektoorist kõrvale, mistõttu need kahjustada ei saanud. Sündmuskohale sõitsid ka politsei ja päästeteenistus.

Vahetult pärast kuusepuu langemist Raekoja platsile saabunud kesklinna vanem Mihhail Korb avaldas arvamust, et tegemist võib olla paigaldaja lohakusega.

Pealtnägijate sõnul on kuuse tüvel umbes veerandi tüve paksuse ulatuses näha saagimise jälgi. See annab alust arvata, et võib olla tegemist sabotaažiga.

Raepressi teatel sai kuusele saatuslikuks tugev tormituul.

Raekoja platsil käinud Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf teatas, et kesklinna valitsus korraldab kuuse tuulekindlama püstitamise hiljemalt täna hilisõhtuks ja jõululaada avamine loodetavasti edasi lükku.

Kuuse paigaldanud Kesklinna Pargid juhatuse liige Silver Kallas ütles, et tõenäoliselt on saemees teinud ühe lõike liiga sügavalt ning just selle koha pealt on puu murdunud.

Ta lisas, et kuuse taaspüstitamisel on ilmselt vaja tüvest meeter või poolteist alt ära lõigata, nii et jõulupuu jääb madalamaks.

Kallas mainis, et ta on juba varem sellest rääkinud, et Raekoja platsil olev auk, kuhu kuusepuu püsti pannakse, on liiga madal ja väikese diameetriga. Seetõttu tuleb kuuse tüvi alt väga peeneks lõigata ning nii tekibki oht, et jõulupuu võib murduda.

Kui puu püsti tõstetakse, siis selgub ka see, kui palju valgusteid kuusel puruks läks ning millises seisus on oksad. Kallase sõnul peab kuusepuu homseks jõuluturu avamiseks kindlasti paika saama.

Raekoja platsi 24 meetri kõrguse jõulupuu jõudis Raekoja platsile 17. novembril. See on 24 meetrit kõrge ja kaalub 4,5 tonni. Puud kaunistavad 80 LEDi ketti ja 15 komplekti lumepallvalgusteid.

Tegemist pole esimese korraga, kui Tallinna esindusjõulupuuga äpardus juhtub. Mullu 19. novembri öösel vajus äsja Raekoja platsile paigaldatud kuusk viltu.

Ümber läinud jõulupuu püstitamise töödega alustati pärastlõunal kella 16 paiku, kui platsile jõudis kraana. Kella poole 18 paiku käisid kuuse püstitõstmiseks saetööd. Kella 18 paiku hakkas kraana juba liikuma ja valmistuti kuuse püsti tõstmiseks. Kell 18.19 oli kuuske veidi maast kergitatud, sätiti paika selle latva ja korjati maast kokku kuuseehteid. 18.33 ajal kerkis kuusk juba ülespoole ja selle latv oli korda sätitud. Kell 18.39 hakati puud juba kuusejalga sättima ja Postimehe fotograaf rääkis, et kuuse vastu maad kukkunud külg näeb üllatavalt korralik välja ja murdunud on vaid mõned oksad. Lõplikult sai puu püsti kella poole üheteistkümne paiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles