Haridusamet tellib nõukogudeaegsetele redelitele ekspertiisi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laagna Rukkilille lasteaia redel, milllel turnides hukkus 3-aastane laps, on suletud.
Laagna Rukkilille lasteaia redel, milllel turnides hukkus 3-aastane laps, on suletud. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna haridusamet otsustas pärast terviseameti esindajatega kohtumist tellida vanade nõukogudeaegsete atraktsioonide turvalisuse kohta ekspertiisi, millele hiljem saaks ka terviseamet oma kontrollidel tugineda.

«Tahame selle ekspertiisi kiiremas korras ära tellida,» sõnas haridusameti juhataja Andres Pajula.

«Ekspertiis tellitakse mõnest firmast, kes mänguväljakuid toodavad, kel selleks on vastavad litsentsid olemas ja kes sellest standardist lähtuvalt saavad ka hinnata,» ütles Pajula. «Aga üks asi on ehituse pool, meid huvitab pigem see, kas atraktsioonid on lastele eakohased.»

«Ka terviseameti esindaja ütles, et kõige ohtlikum atraktsioon lastele ongi selgelt just redel, ükskõik, milline ta on.» Teisalt leiti nõupidamisel, et tihti on atraktsioonide puhul suuremgi probleem nende eakohasus.

«Rääkisime, et mänguväljakute eraldatus eri rühmadel on oluline, et igal rühmal oleks oma mänguväljak just nende atraktsioonidega, mis nende eale vastavad.»

«Aga minu subjektiivne arvamus, et võib-olla teatud atraktsioonid, mis 6-7-aastastele on väga head mänguvahendid, ei sobi näiteks 4-5-aastastele. Või vastupidi - kui me võtame ka uued mänguväljakud, siis kui 7-8-aastane läheb mõne vedrukiigu peale, võib ta selle ära lõhkuda, aga 2-4-aastastele sobib see väga hästi,» tõi Pajula näite.

Eksperthinnangu tulemusest oleneb, kas ja missugused vahendid tuleb eemaldada kõikidest lasteaedadest, kus neid on, ning missuguste osas saab iga lasteasutus otsustada iseseisvalt.

Lasteaedade ülejäänud mänguväljakute nõuetele vastavuse peaksid Pajula hinnangul tuvastama nende riskianalüüsid. Näiteks on ta varem öelnud, et Laagna Rukkilille lasteaias ülemöödunud nädalal 3-aastasele poisile saatuslikuks saanud mänguväljakut oli terviseamet vaid umbes kuu varem kontrollinud.

Terviseameti esindajad selgitasid täna, et nende kontrollide ülesandeks ei ole olnud tehnilise järelvalve teostamine, mistõttu on mängu- ja spordivahendeid hinnatud visuaalse vaatluse alusel. Kontrollitud on riskianalüüsi olemasolu, mänguväljakute korrasolekut, valgustatust, kas igal rühmal on oma mänguväljak jm aspekte. Kui puudusi avastati, siis juhiti nendele asutuste tähelepanu.

Laagna Rukkilille lasteaias on nüüdseks mitu katkist ja ohtlikuna näivat mänguvahendit õuealalt eemaldatud. «Katkiseid vahendeid õuealal enam ei ole. Vanu, aegunud asju on küll,» sõnas lasteaia uus juht, direktori kohusetäitja Merike Plutus täna. «Neid me niisama maha võtma ei hakka, teeme enne riskianalüüsi, milleks on meil töögrupp moodustatud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles