Volta tehasesse võib tulla teater Volta

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline hakkab teater Volta välja nägema pärast hoone renoveerimist.
Selline hakkab teater Volta välja nägema pärast hoone renoveerimist. Foto: Tallinna Linnateater

Tallinna Linnateatri maja ehitamine Laiale tänavale on aina veninud ja lõppu pole näha, mistõttu hakkasid teatrijuhid otsima uut sobilikku kohta suure saali rajamiseks ning nende pilk jäi pidama Volta tehase endisele klubihoonele Kalamajas.

Tallinna Linnateatri direktori Raivo Põldmaa sõnul selgus 2008. aasta lõpus, et teatri suure maja ehitamisest Laia tänava 9. kvartalisse ikka asja ei saa. Siis hakatigi Tallinnas vabu pindasid otsima, sest suurt saali vajab teater hädasti.

Otsingutel jõuti lõpuks Nõukogude ajal umbes 2500 inimesele tööd andnud ja «suurele kodumaale» elektrimootoreid tootnud hiigeltehase Volta 1960. aastatel ehitatud kultuurimajja, kus ettevõtte parematel aastatel peeti esinduslikke kontserte ja kus on väidetavalt esinenud ka Nõukogude Liidu superstaar Jossif Kobzon. See saal avaldas teatriinimestele kohe muljet.

«Saime aru, et Laial tänaval ehitamise alustamisega ei ole meil mõtet enam lootusi hellitada ning peame uued eesmärgid seadma, et teatri loomingulist potentsiaali rakendada» ütles Põldmaa.

Head võimalused

Ta lisas, et praegused väikesed saalid jäävad Laial tänaval loomulikult alles ja tegutsevad edukalt edasi, kuid suurt saali on ka hädasti vaja.

«Klubiga tutvudes saime aru, et hoone on heas korras ning sobib teatrile hästi,» tõdes Põldmaa. «Praegu töötame Laial tänaval vanas kaupmehemajas, kus on suuri logistikaprobleeme, sest teatris peavad ruumid paiknema õiges järjekorras, aga seal pole see päris võimalik. Voltas on aga kõik korras, sest see hoone ongi kunagi klubiks projekteeritud.»

Teater Volta saali saaks paigutada 400 istekohta. Tegemist oleks black box`i stiilis saaliga. Äraseletatult tähendab see, et ükski asi ei ole jäädavalt «põranda külge kruvitud» – toole ja lava saab paigutada nii, nagu ühe või teise etenduse jaoks just vaja on. Tallinnas ei ole praegu ühtegi niisugust suurt teatrisaali.

Linnateatri põhiidee on Põldmaa sõnul selles, et teatris Volta tehtaks suure saali lavastusi, aga seal saaksid üles astuda ka teised teatritrupid ja võiksid toimuda festivalid ning muud kultuuriüritused. Samuti saaks teater Voltat soovi korral kasutada näiteks EMTA lavakunstikool.

Teatri käivitamiseks tuleks osta heli-, valgus- ja lavatehnika, kuid see on ühekorde väljaminek, umbes 900 000 eurot, kus võiks abiks olla ka Tallinna linn. Praegu ei ole linnateater veel rahalise toetuse saamiseks linnavalitsuse poole pöördunud, kuna see ei puuduta nagunii 2012. aasta eelarvet.

Peale tehnika muretsemise peab teater hakkama maksma renti maja omanikule ehk ASile Volta. Rendi suurus sõltub kokkulepetest, kuid esialgsel hinnangul võiks see olla umbes 250 000 eurot aastas. Niisuguse summa ulatuses ootaks linnateater lisatoetust kulturiministeeriumilt.

Sobib planeeringuga

Põldmaa sõnul on linnateater juba kahel korral pöördunud ministeeriumi poole 10 aasta jooksul sellise renditoetuse saamiseks, kuid siiani ei ole positiivset vastust saanud. Võrreldes Laiale tänavale suure saali ehitamisega läheb teater Volta rajamine 10 korda vähem maksma.

AS Volta juhatuse esimees Aivar Reivik kinnitas, et linnateatri juht Põldmaa pöördus tõesti umbes poolteist aastata tagasi nende poole ideega tehase kunagisse klubisse teater rajada. Firma ise ei ole niisugust ettepanekut teatrile teinud.

Volta juhatuse liikme Olari Vaarmanni sõnul on endise tehaseala detailplaneeringu menetlemine lõpusirgel ning teatri rajamine sobib planeeringusse hästi. Ta lisas, et tegemist ei ole kindlasti mingite suurte ärihuvidega. Teatrimaja rajamiseks kuluks Voltal umbes miljon eurot ning see projekt tasuks end ära 10 aastaga. Kui oleks tahetud kiiresti kasumit teenima hakata, oleks endine klubihoone juba ammu korda tehtud ja sinna korterid ja kauplusepinnad rajatud.

Reivik mainis, et kui linnateater tõesti kinnitab, et hakatakse Volta majas etendusi andma ning sõlmitakse vastav kokkulepe, siis see oleks ka pangale laenu andmisel hea tagatis ning ehitustöödega võiks kasvõi kohe peale hakata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles