Ülemeelikus ja uljus toob vigastusi ujulates ning skate-parkides

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud rulatajad kaitsevarustust ei kasuta.
Paljud rulatajad kaitsevarustust ei kasuta. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Lisaks batuudikeskusele saavad lapsed Tallinnas avalikes kohtades viga ka ujulates ja skate-parkides.

Kalevi veekeskuse direktori Tõnu Tanvelli sõnul saavad lapsed veekeskustes viga, kui nad on ülemeelikud või ettevaatamatud. Tanvelli sõnul nende keskuses traumasid tihti ette ei tule, vast kord kolme kuu jooksul. Veekeskuse juhi sõnul juhtub traumasid kõige rohkem 10– kuni 12-aastastega.

Lastehaigla arsti Lia Kasuki sõnul vigastavad lapsed end veekeskustes libedal põrandal joostes, kukkudes või liutorudest alla lastes. «Enamasti on tegemist peavigastustega – kergest peapõrutusest ja haavadest kuni raske peatraumani,» tõi arst näiteid.

Kasuki sõnul saadakse traumasid siis, kui eiratakse reegleid, näiteks lastakse liutorust pea ees alla või kui veekeskuses on korraga palju lapsi, näiteks koolivaheaegadel.

Suuremad lapsed teevad endale arsti sõnul viga skate-parkides, kus tõuke- või trikirattaga rambis sõites kukutakse. Uljuse tulemuseks võivad olla tõsised pea- ja näovigastused ja luumurrud. «Sageli ei kanta seal ka kiivrit, mis suurendab peavigastuse saamise võimalust,» tõdes arst.

Kui varem võis Kasuki sõnul öelda, et sagedamini saavad traumasid teismeeas poisid, siis praegu esineb traumasid kõikides vanusrühmades, poistel küll rohkem kui tüdrukutel.

«Kurb statistika on näiteks see, et tõsisemate traumadega lastest, keda raviti Tallinna lastehaigla ortopeedia osakonnas, moodustasid eelmisel aastal poole alla seitsmeaastased lapsed,» tõdes Kasuk. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles