Osa tallinlasi peab hakkama endale prügivedajat valima

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügivedu Tallinnas.
Prügivedu Tallinnas. Foto: Priit Simson

Tallinna viies piirkonnas lõpeb selle aastaga korraldatud jäätmeveoleping ning sealsed korteriühistud ja eramajade omanikud peavad hakkama endale sobivaimat prügiveofirmat valima.

Tallinna keskkonnaameti jäätmehoolde osakonna juhataja Kertu Tiitso selgitas, et Haabersti, Kristiine ja Põhja-Tallinna ühes ning kesklinna kahe piirkonna kliendid peavad enne uut aastat hakkama valima, kas nad sõlmivad tähtajatu teenuslepingu senise prügiveofirmaga või valivad uue teenuse osutaja.

Tiitso sõnul on jäätmeveofirmad teinud oma senistele klientidele juba pakkumised, mis langevad kokku praeguste hindadega. Mingit prügiveo odavnemist esialgu näha ei ole.

Eriolukord valitseb Kristiine linnaosas Tondi ja Järve piirkonnas, kus siiani osutas prügiveoteenust firma VSA Eesti, kellega keskkonnamet lõpetas eelmisel nädalal lepingu, kuna ettevõte on sisuliselt pankrotis ja ei suuda enam oma kohustusi täita. Selle piirkonna korteriühistutele ja majaomanikele on hinnapakkumise teinud kõik Tallinna jäätmeveofirmad.

Tiitso ütles, et kui praegune jäätmeveofirma teeb korteriühistule või eramajale lepingu pikendamise ettepaneku, siis ei tasu kiirustada kohe sellele alla kirjutama. Mõistlik on küsida hinnapakkumist ka teistelt vedajatelt, kuid enne aasta lõppu tuleks siiski ühe või teise jäätmeveofirmaga leping sõlmida.

«Minu teada valitseb praegu küll niisugune olukord, et iga jäätmefirma on saatnud lepingu pikendamise teated vaid oma piirkonna klientidele, mujal ei ole pakkumisi tehtud,» kinnitas Tiitso. «Erand on tõesti Kristiines Tondi ja Järve piirkond.»

Tiitso sõnul oleks mõistlik teha otsus prügivedaja valimisel võimalikult kiiresti, sest siis saab klient ka parema veograafiku. Viimasel minutil lepingut sõlmima jäänud korteriühistud või eramajad peavad prügivedajad paratamatult oma veograafikus kuhugi vabadele kohtadele toppima ning need ei pruugi kliendile kõige paremad olla.

Vastavalt jäätmehoolduseeskirjale on kõigil jäätmevaldajatel kohustus sõlmida prügiveoleping. Lepingu olemasolu kontrollib linnaosavalitsus ja Tallinna keskkonnaamet.

Tallinnas on olemas jäätmevaldajate register, kust saab igal hetkel vaadata, kas ühel või teisel korteriühistul või eramajal on prügiveoleping olemas. Tõenäoliselt hakatakse niisugust kontrolli eriti tihedalt tegema just nendes viies piirkonnas, kus järgmisest aastast rakendub vaba turg.

Tallinnas on praegu 15 000 prügiveolepingut ning iga klient peab ka järgmise aasta algul suutma tõestama, et tal on leping jätkuvalt olemas.

Tänavuse aasta lõpuni kehtivad lepingud on sõlmitud Tallinna linna ning OÜ Adelan Prügiveod, AS Veolia Keskkonnateenused, AS Ragn-Sells ja OÜ Prügivedu Tallinn vahel. Neis piirkondades kuulutas keskkonnaamet välja jäätmete käitlusteenuse hanke, mille Ragn-Sells vaidlustas. Seetõttu ei ole praegu võimalik ka välja kuulutada korraldatud jäätmeveo riigihanget neid piirkondades.

1. jaanuarist vaba turu tingimustes sõlmitud prügiveolepingud kehtivad ajani, mil sõlmitakse uued korraldatud jäätmeveo lepingud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles