Tammsaare park muutub tundmatuseni

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline vaade avaneb Tammsaare pargile Viru hotelli rõdult.
Selline vaade avaneb Tammsaare pargile Viru hotelli rõdult. Foto: Toomas Huik

Linnavalitsus paneb kolmapäeval paika Tammsaare pargi linnaruumilise lahenduse ideekonkursi tingimused, mis muuhulgas kaotavad Tammsaare kuju eest väljaku ning lubavad kunagise Uue turu territooriumile paviljoni rajamise.


Tallinna linnadisaineri Urmas Kaldaru sõnul on tegemist sajandi väljakutsega maastikuarhitektidele, arhitektidele, disaineritele ja valgustusinseneridele. «Tammsaare pargi erinevad osad ei suhestu omavahel linnaruumiliselt ega maastikuarhitektuuriliselt. Kuna nõudmised avaliku linnaruumi funktsionaalsele kvaliteedile on oluliselt tõusnud, siis tuleb leida pargile uus tänasesse päeva sobiv, kuid eelnenut arvestav lahendus,» selgitas linnadisainer Raepressi vahendusel.

Kunagise Uue turu asukohal, kus täna seisab 1905. aasta revolutsiooni monument, soovib linn näha hubast ning eraldatud puhkeala, kus saaks vajadusel korraldada teatri- või muid kultuuriüritusi, aga ka tänavaturge. Monument peab igal juhul alles jääma, kuid seda võib Uue turu piires nihutada.

Kunagise turuhoone olemasolevat vundamenti kasutades võib Estonia teatri kõrvale projekteerida ühekorruselise õhulise pargipaviljoni ning selle lähedusse välikohviku ala. Mõlemad peavad kokku sobima nii teatri kui pargi arhitektoonikaga.

Tallinna linnaarhitekt Endrik Mänd selgitas, et turuhoone vundamendi maa-alune osa jääb põhimõtteliselt Tammsaare pargi ja Uue turu vahele. «Kuna tegemist on arhitektuurivõistlusega, siis siin on võistlejatele antud suhteliselt vabad käed, muidugi teatud muinsuskaitseliste piirangutega. Eeldatakse, et vana vundament säilib oma tänasel kujul ja see võibolla dikteerib natuke tulevase paviljoni asukohta ja suurust. Kindlasti me ei taha seal näha midagi väga suuremahulist,» lausus Mänd.

1905. aasta monumenti on tema sõnul võimalik nihutada, kui see on üldise lahenduse huvides ning aitab kaasa pargi terviklikkuse loomisele. Konkursitingimustes nimetatakse Tammsaare pargiks Uue turu ala ja ülejäänud parki, mis praegu on üksteisest sisuliselt eraldatud.
Pargi terviklikkuse saavutamisele töötab vastu ka Estoniat ümbritsev parkla ning sellega tuleb Männi sõnul ilmselt leppida. «Me tegime Estoniaga koostööd võistlustingimuste väljatöötamisel ja kavatseme seda teha ka pargi renoveerimise juures, aga praegune parkla asub nende maal ja sellega me peame arvestama,» ütles linnaarhitekt.

«Kindlasti me tahaksime näha seda, et see uus lahendus muudab pargi inimestele hästi kasutatavaks erinevate liikumissuundade osas. Ja teiseks peaks park olema hästi tsoneeritud, arvestades võimalikke tegevusi, mis pargis aset võiksid leida. Selles suhtes me ootame kahtlemata põnevaid ja innovatiivseid lahendusi,» lisas ta.

Linnaplaneerimise amet kuulutab Tammsaare pargi ümberkujundamise ideekonkursi välja veel sel kuul, konkursi tulemused selguvad järgmise aasta märtsis. Konkursi auhinnafond on 25 000 eurot, millest esimene koht saab 13 000, teine 6500 ja kolmas 3250 eurot. Lisaks veel kolm ergutuspreemiat a 750 eurot. Pargi uuendamine on plaanis ellu viia kolmes etapis – ideekonkursi väljakuulutamine, projekteerimine ja lahenduse rajamine. Järgmine aasta kulub mahukale projekteerimistööle, projekti asutakse realiseerima 2013. aastal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles