Rahata jäänud töömehed tassisid Nõmme turuhoone uksed minema

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: kaader Reporter.ee videost

Täna päeval viisid enda väitel palgata jäänud töömehed Nõmme turu peahoonelt osa välisuksi minema ja hoone ukseavad jäävad kuni kolmeks nädalaks tühjalt haigutama.

Töömehed firmast Ingenious OÜ väidavad, et nad pole tehtud töö eest raha saanud ning uksed kuuluvad juriidiliselt neile, vahendab Reporter.ee.

Turu valvur vaatas nõutult pealt, kuidas uksed maha kruviti, valgesse kaubikusse tassiti ja minema sõideti. Politseisse ja juhtkonnale hakkas mees helistama alles siis, kui kõik juba läbi oli.

Uksed minema viinud firma esindaja Juri Sviridov ütleb, et need kuuluvad juriidiliselt neile, sest uste eest polevat makstud ja ka nende üleandmise aktile pole keegi alla kirjutanud. Kokku nõuavad mehed 23 000 eurot saamata jäänud raha. «Kohe kui raha on makstud, toome uksed tagasi. Kui ei, võtame aknad ka maha ja uksi võtame veel maha, sest need on meie omad,» rääkis Sviridov.

Ligi astus ka juhuslikult turu läheduses viibinud Nõmme linnaosavanem Erki Korp, kes võrdles juhtunut rahakoti vargusega ja ütles, et tänapäeva Eestis nii ei tehta. Ta selgitas, et üks turuhoonet ehitanud firma läks pankrotti ja kiiresti korraldatud konkursiga leiti järgmine, kuid linna poolt on töö tegijatele raha kindlasti makstud, rõhutas Korp.

Sama kinnitas ka Nõmme turu direktor Vello Lokk. «Mina kommenteerin seda vargusena keset päeva, kus häbematult tulevad inimesed ja tõstavad hoonelt uksed eest ära, nimetades neid oma usteks,» ütles Lokk. «Nõmme turg on maksnud selle objekti peatöövõtjale 100 protsenti kinni, kõik. Kui on alltöövõtjal peatöövõtjale küsimused, siis need lahendatakse omavahel ära, vastavalt sellele lepingule, mis neil omavahel on, aga mitte ei hakata tellijalt uksi eest ära tõstma.»

Konks peitub selles, et turuhoone ehitust alustanud firma Raketis Grupp OÜ läks pankrotti ja objekti võttis üle uus firma, OÜ Marmel-E. Töömeeste väitel oli tegemist lihtlabase petuskeemiga, kus kõik võlad kirjutati eelmise firma arvele ja pankrotti läinud ettevõtte omanikud tegid uue firma, pühkides oma käed puhtaks.

Marmel-E töödejuhataja Andres Trei ütles, et soovitas töömeestel pöörduda Raketis Grupp OÜ pankrotihalduri juurde. Mõlema firmaga seotud Arvi Seemel ütles «Reporterile», et tema pankrotti läinud ettevõtte kohustuste eest ei vastuta.

Turg nõuab peatöövõtjalt uusi uksi ning OÜ Marmel-E ütleb, et lepingu järgi on nad selleks ka kohustatud. Uksed minema viinud firmale ei kavatse nad aga põhimõtte pärast maksta. «Ei, ma ei saa maksta seda, sest meil on ikkagi kaks juriidiliselt eraldi firmat – üks on Raketis Grupp, teine Marmel-E,» ütles Seemel.

Uute uste tellimise ja valmistamisega läheb aega umbes kolm nädalat ja seni peab turuhoone usteta läbi ajama. Küte lülitatakse välja ja ööseks tuleb turgu valvama turvafirma G4S. Millise otsuse langetab asjaosalistelt seletused võtnud politsei, pole veel selge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles