Toompargi ala valmistub uuenduskuuriks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Snelli tiik Toompargis.
Snelli tiik Toompargis. Foto: Andres Teiss

Tallinna linnavalitsus kavatseb algatada Nunne tänava, Toompuiestee ja Toompea vahelise rekreatsiooniala ehk Toompargi detailplaneeringu koostamise.

Detailplaneeringu koostamise eesmärk on 13,82 hektari suuruse pargiala korrastamine ja uuendamine. Alale jäävate olemasolevate kruntide piiride muutmist ei kavandata, kruntidele määratakse ehitusõigus olemasolevate hoonete järgi ning ühtlasi määratakse kruntide kasutamise tingimused.

Toompark on võetud kaitse alla, pargi valitseja on Tallinna keskkonnaamet. Pargi maa-alal paiknevad geoloogiliseks mälestiseks tunnistatud Nunne tänava paljand Toompea nõlva idaküljel, Patkuli trepi paljand Toompea nõlva kirdenurgal ja Toompea paljand Pika Hermanni torni juures.

Planeeritaval ala asuvat Snelli tiiki ümbritseb looduskaitseseadusest tulenev 50 meetri laiune piiranguvöönd ja 25 meetri laiune ehituskeelu vöönd. Tiigi veekaitsevööndi laiuseks on veeseaduse järgi 10 meetrit.

Maa-ala paikneb tervikuna Tallinna vanalinna muinsuskaitsealal ja vanalinna vaadeldavuse tsoonis.

Detailplaneeringuga moodustatakse Toompargi alale üldkasutatava maa sihtotstarbega krunt ning määratakse ehitusõigus pargi teenindamiseks vajalike ehitiste püstitamiseks ja olemasolevate rajatiste säilitamiseks.

Jalakäijate turvalisust ja mugavust silmas pidades on perspektiivse võimalusena kavandatud planeeritava ala ja Hirvepargi vahele Falgi tee alla tunneli rajamine. Tunneli asukoht ja pikikalded täpsustatakse ehitusprojekti koostamisel.

Tallinna linnaplaneerimise amet on pidanud detailplaneeringu koostamise algatamist vajalikuks, et määrata Nunne tänava, Toompuiestee ja Toompea tänava vahelise rekreatsiooniala krundipiirid ning pargiala teenindamiseks ette nähtud hoonete ja rajatiste asukohad.

Detailplaneeringu koostaja leidmiseks korraldatud riigihanke tulemusena sõlmiti planeeringu koostamiseks töövõtuleping OÜ-ga Ruum ja Maastik .

Nunne tänava, Toompuiestee ja Toompea vahelise rekreatsiooniala detailplaneeringuga ei kavandata tegevusi, mille elluviimisel võib kaasneda oluline keskkonnamõju – seetõttu ei ole vaja detailplaneeringu koostamisel läbi viia keskkonnamõju strateegilist hindamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles