Must Luik ja villa Mon Repos ärkavad taas ellu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Villa Mon Repos Kadriorus.
Villa Mon Repos Kadriorus. Foto: Mihkel Maripuu

Kadriorus asuva endise Musta Luige restorani kohale kortermaja ehitamine venis loodetust pikemaks, kuid nüüd on hoone valmis ja mõned korteridki juba omaniku leidnud. Hoone esimesel korrusel avatakse ilmselt kevadel ka toidupood ja kohvik.
 


Musta Luige kortermaja arendusfirma NG Eesti juhatuse liige Aleksander Mazko märkis, et ega korterite müük pole veel päriselt käima läinud, sest jõulud ja aastavahetus on oma osa mänginud, kuid sellest hoolimata on 32 korterist viis juba omaniku leidnud.

«Pisitööd majas veel käivad ja ajutine piirdeaed on ka hoone ümber alles, aga selle loodame jaanuaris maha võtta,» ütles Mazko.

Hoone esimesel korrusel on äripinda kokku umbes 1200 ruutmeetrit. Mazko sõnul ei anta neid pindu rendile, vaid müüakse maha. Kohe-kohe sõlmitakse leping ühe toidupoega ja ühe kohvikupidajaga, kuid nende nimesid ei saanud ta enne lepingute allkirjastamist avaldada. Vabad on veel kaks äripinda. Toidupood avab uksed ilmselt märtsis.

Mustas Luiges on kortereid igale maitsele – väiksemaid ja suuremaid. Huvi pidavat olema, vaatamas käivad ka soomlased, norralased ja teisedki välismaalased. Hinnad on muidugi krõbedad, ruutmeetri saab kätte keskmiselt 2600 euroga.

Kui arvestada, et väikseim korter majas on 47 ruut­meetrit, siis tuleb selle eest välja käia veidi üle 122 000 euro. Suurim, läbi kahe korruse ulatuv 189 ruutmeetri suurune luksuskorter maksab aga 550 000 eurot ehk 8,6 miljonit krooni. Sellel korteril on ka 50-ruutmeetrine rõdu ja vaade Kadrioru pargile. Keskmise korteri suurus Mustas Luiges on 65 ruutmeetrit.

Firma NG Eesti loodab sel aastal müüa 18 korterit. Majal on ka oma katlamaja.

Mazko tõdes, et Musta Luige taga asuva villa Mon Repose müük on esialgu üpris visalt edenenud. Seda põhjendas ta asjaoluga, et tegemist on arhitektuurimälestisena kaitse all oleva 19. sajandist pärit hoonega. Teine põhjus on selles, et müüki alustati alles enne jõule – pühade ajal ei ole eriti palju huvilisi olnud.

«Tegelikult oli meil Mon Reposega mitu varianti, kas või see, et teha sinna oma firma kontor, aga otsustasime ajaloolise maja siiski müüki panna,» märkis Mazko. «Kui müük ei õnnestu, siis teeme ise midagi sinna.»
Ta lisas, et Mon Repos on müügis ligi 900 000 euroga, hinna sisse käib ka villa juurde kuuluv maatükk. Nimelt on praegu käimas Musta Luige kinnistu jagamine kaheks krundiks, kuna tegemist on kahe väga erineva hoonega.

Villa on väljastpoolt taastatud täpselt muinsuskaitsjate nõudeid järgides. Seespool on samuti kõik detailid restaureeritud, vahelaed vahetatud, uued aknad pandud ning korstnad välja vahetatud, kuid siseruum on jäetud võimalikult avatud planeeringuga. Ostja peab ise otsustama, kuidas soovib ruumilahendust teha. Loomulikult peab ta selle muinsuskaitsega kooskõlastama.

«Ruume saab jagada vastavalt vajadusele ja otstarbele, see ongi olnud meie eesmärk,» ütles Mazko. «Hoone ruumilahendust on aja jooksul mitu korda muudetud ning restaureerimise käigus tuli välja mitmeid asju, mis on hiljem juurde ehitatud.»

Must Luik
•    1960. aastate lõpus valmis Kadriorus restoran Must Luik, mille arhitekt oli Voldemar Herkel.
•    Samale kohale kavandas uue korter- ja ärihoone arhitekt Enn Rajasaar.
•    Restorani Must Luik hoone lammutati 2008. a suvel. Uue maja hoone ehituse algus venis, kuna algas masu ja arendaja sattus majandusraskustesse.
•    Arendaja NG Eesti sai hoone ehitusloa tingimusel, et taastab algsel kujul villa Mon Repos.
•    2010. a sügisel algas lõpuks uue hoone ehitus, kuid arendaja ja YIT Ehituse lahkhelide tõttu seiskus ehitamine aasta lõpus.
•    2011. a kevadel viis ehitamise lõpule firma Nordlin Ehitus.
Allikas: PM
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles