Nädalavahetuse lumesajud kuulutasid suusahooaja avatuks

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suusahuvilisi ootavad nii Pirita kui Nõmme spordikeskuste suusarajad, Pirital töötab ka linna suurim valgustatud välisliuväli.


Kui kesklinnas tundub pärast nädalavahetuse lumesadusid lund ülearu olevat, siis suusaradade juures kipub seda pigem väheks jääma, kuid suusatada siiski saab. «Suusaradadel on lumi kinni sõidetud ja inimesed on rajal,» kinnitas Pirita spordikeskuse direktor Aavo Aunroos.

Lumekiht on siiski nii õhuke, et klassikarada selle peale teha ei saa. «Sõitsime lume lihtsalt traktoriga kinni ja uisusammu saab selle raja peal sõita. Lund ei saa esialgu ise juurde ka teha, sest selleks peab välistemperatuur olema mitu päeva järjest miinus viis kraadi või alla selle,» rääkis Aunroos ning lubas, et niipea kui vähegi pikem külm tuleb, hakatakse ka ise lund tootma.

See, et ilmajaam lubab lähematel ööpäevadel päevaseks ajaks paari plusskraadi, Aunroosi sõnul suusaradu ei mõjuta. «Öösiti on ju ikka külm. Ja niikaua kui vihma ei tule, on rada korras, sest see on ju metsa sees, lagedaid kohti on ainult üksikuid,» selgitas Aunroos.

Pirita suusarajal on pikkust üle seitsme kilomeetri ning vastavalt võimetele saab iga suusataja valida ka väiksema ringi. «Lastele on Kabeli ring – pool kilomeetrit. Siis on kilomeetri pikkune Tamme ring. Lükati ring on kaks kilomeetrit ja kui üle silla minna, siis tuleb Kloostrimetsa ring, mis on 7,2 kilomeetrit pikk,» loetles direktor.

Aga Pirita talvespordivõimalused ei piirdu suusaradadega. Laste jaoks on korda tehtud kelgumägi. Samuti on Pirita jõe kaldal avatud uisuväljak mõõtudega 44 x 44 meetrit. Pirital töötavad iga päev ka nii suuskade kui uiskude laenutused.

Suuski saab laenutada ka Nõmme spordikeskuses ning Nõmme suusarajad on spordikeskuse direktori Toomas Klaseni sõnul traktoriga üle käidud ning seal saab ka klassikalist stiili sõita, suusajäljed on iga raja äärde sisse sõidetud.

Ka Klasen ei karda prognoositud soojakraade. «Kõik sõltub sellest, kas soojaga tuleb ka vihm kaasa. Ja kui on väga tugev tuul, siis sulatab kiiremini. Aga ma arvan, et kuna me sõitsime need rajad alt korralikult kelkudega kinni, siis need paar soojakraadi ei tohiks midagi paha teha. Ja me loodame, et täna öösel tuleb veel lund juurde,» ütles Klasen.

Uisutamisvõimalust Nõmme spordikeskuses esialgu ei ole, sest sealne liuväli tekib tiigi peale. «Seda küll ei tahaks praegu ennustama hakata, millal uisutada saab. Sellise paari pluss- või miinuskraadiga, nagu siin on olnud, tiik väga tugevat jääkaant peale ei võta. «Temperatuur võiks paar päeva olla miinus seitse kuni miinus kaheksa kraadi,» siis on korralik jääkate olemas,» lausus Klasen.

Kes Nõmmel uisutada tahab, peab rühkima mäest üles Nõmme turu juurde, kus on juba teist aastat avatud uisuplats. Mitte küll enam turu territooriumil, nagu eelmisel talvel, vaid selle kõrval parklas. Veel saab uisutada kesklinnas, Harju tänava uisuplatsil. Kõikidel välisliuväljadel töötab ka uiskude laenutus.

Kui ilm püsib piisavalt talvine, siis rajatakse välisliuväli ka Mustamäele. «Kui ilmaolud võimaldavad, siis sel talvel teeme Mustamäel liuvälja Kännu Kuke turu territooriumile, kus on olemas valve, valgustus ja vastavad tingimused. Prognoosid näitavad, et liuvälja avamine on reaalne jaanuari viimasel dekaadil,» ütles Mustamäe linnaosavanem Helle Kalda.

Varasematel aastatel on Mustamäel vahelduva eduga rajatud liuväli Männi parki laululava ette, aga kuna see sinna tuleb vesi autoga kohale vedada ning konarlikul sillutisel on sileda jää saavutamine raskendatud, siis on linnaosa sellest tänaseks loobunud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles