Arhitektid saatsid Ansipile EKA maja kohta ühispöördumise

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niisugune oli Kunstiakadeemia uue hoone esialgne variant, mis on tänaseks tunduvalt tagasihoidlikumaks kärbunud.
Niisugune oli Kunstiakadeemia uue hoone esialgne variant, mis on tänaseks tunduvalt tagasihoidlikumaks kärbunud. Foto: SCANPIX

Eesti Arhitektide Liit, kes esindab 389 Eesti arhitekti, saatis peaministrile avaliku kirja, kus tuuakse välja riiklikke huve puudutavad vajakajäämised Eesti Kunstiakadeemia (EKA) uue hoone kavandamisel ning oodatakse haridus- ja teadus- ning kultuuriministrilt nende kohta konkreetseid seisukohti.

Avalik kiri Eesti Vabariigi peaministrile

Eesti Arhitektide Liit jälgib kasvava murega Eesti Kunstiakadeemia (EKA) uue hoone kavandamisega seonduvaid sündmusi.

On selge, et Eesti riik vajab tugevat ja korralikult rahastatud kunstikõrgkooli, mis on rahvuskultuuri arengu ja säilimise üks tugisammastest.

Sellist kõrgkooli ei saa jagada osadeks ega hajutada teistesse kõrgkoolidesse, sest seeläbi kaoks aastakümnetega tekkinud kunstivaldkondade koostoime.

Peame igati põhjendatuks ja arusaadavaks kunstiakadeemia soovi jätkata tegutsemist uues hoones oma ajaloolisel krundil Tallinna kesklinnas, mitte küüditatuna linna äärealale.

Esialgsed analüüsid näitavad, et selline ärakolimine ei annaks erilist majanduslikku võitu, vaid võib kokkuvõttes hoopis kulusid suurendada.

Eesti Arhitektide Liidule jääb arusaamatuks sihtasutuse Archimedes meie arvates kiirustades tehtud otsus loobuda EKA uue hoone ehituse rahastamisest, samuti haridus- ja teadusministeeriumi ning kultuuriministeeriumi vaikimine EKA tuleviku küsimustes.

Me ei saa pidada tõsiseltvõetavaks seisukohta, et EKA peaks avalik-õigusliku institutsioonina lahendama oma ruumiprobleemid ise.

Aastaid on EKA võrreldes teiste Eesti kõrgkoolidega olnud riikliku rahastamise poolest selgelt vaeslapse osas. Seetõttu on kohatu karistada EKAt liigse initsiatiivi ilmutamise eest oma maja nimel võitlemisel.

Riigil lasub kohustus tagada Eesti kultuuri, sealhulgas kunstivaldkonna säilimine ja areng, mis on üks Eesti riigi olemasolu põhialustest.

Seetõttu ei saa me rahulduda umbmääraste avaldustega, et kunstiharidus Eestis peab jätkuma, sest see võib tähendada muu hulgas ka EKA erialade jagamist teiste kõrgkoolide vahel.

Selle asemel ootame haridus- ja teadus- ning kultuuriministrilt konkreetseid seisukohti ja abi EKA probleemi lahendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles