Haridusminister sundis rektori süüdistustest loobuma

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Signe Kivi ja Jaak Aaviksoo vastavad ajakirjanike küsimustele pärast möödunud nädalal toimunud kohtumist, kus arutati Eesti kunstiakadeemia uue õppehoone ehitusega seotud küsimusi.
Signe Kivi ja Jaak Aaviksoo vastavad ajakirjanike küsimustele pärast möödunud nädalal toimunud kohtumist, kus arutati Eesti kunstiakadeemia uue õppehoone ehitusega seotud küsimusi. Foto: Liis Treimann

Kui sihtasutus Archimedes teatas Eesti Kunstiakadeemia (EKA) rahastamisotsuse tühistamisest, püüdis EKA juhtkond veeretada osa süüst haridus- ja teadusministeeriumi ning minister Jaak Aaviksoo kaela.


Kui EKA rektor Signe Kivi hakkas samasugust juttu ajama ka eelmisel nädalal toimunud kohtumisel Aaviksooga, käskis viimane Kivil alusetud süüdistused tagasi võtta ning tagasivõtmise ka protokolli kanda.

Kivi kuulutas juba 12. jaanuaril peetud pressikonverentsil, et ministeerium ei ole EKA uue hoone ehitust piisavalt toetanud. «Arvestades situatsiooni, kus kõik teised avalik-õiguslikud ülikoolid on saanud materiaalset tuge ministeeriumilt, leian mina, et see situatsioon on ebaõiglane, oleme me oma plaane sättinud nii, et püsida selle väga pingelise eelarve graafikus,» rääkis Kivi tookord.

«Ma ei tea miks me ei ole väga pika aja jooksul haridus- ja teadusministeeriumi ja ka ministri tuge, ka moraalset tuge tundnud. Igasugused otsused sünnivad ju mingis kindlas aegruumis ja tihti ei olegi oluline raha. Oluline on tahe ja toetus ja kui seda pole, siis hakkavad asjad, mis muidu lõppeksid võibolla hästi, teistmoodi minema. Ja see on minu subjektiivse hinnangu kohaselt just see, miks meie vaidlused naabritega on veninud nii pikaks, miks nad on olnud nii keerulised. Sest see on olnud ka neile näha,» lisas rektor.

Sama teemat jätkas ta ka eelmise nädala algul toimunud kohtumisel Aaviksooga. «Me ei ole kunagi eitanud, et kogu selle protsessi juures on olnud väga suuri ja ootamatuid probleeme, mida EKA ega kindlasti ka Tallinna linn ja ka ministeerium pole suutnud ette näha. Need on paraku seotud ühe EKA naabri läbirääkimistega, mis on tegelikult takistanud EKAl väga paljusid protsesse edukalt lõpuni viia. Neid protsesse menetledes oleme olnud nõrgemad, kui eeldasime. Ministeeriumi tuge, mitte ainult rahalist, vaid ka moraalset tuge, oleks rohkem vaja olnud. See omaette tegutsemine on loonud teatud fooni, mis on andnud ka EKA viimasele naabrile kindluse protsessida,» kinnitas Kivi kohtumisel Aaviksooga.

Minister aga nägi asju hoopis teises valguses. «Seni on riigi poolt kavandatud investeeringud EKA puhul üliõpilase kohta suuremad, kui kõigi teiste ülikoolide puhul. Selle alusel ei saa ette heita, et EKA oleks kuidagi vabariigi valitsuse või ministeeriumi poolt alaväärtustatud. EKA enda andmetel olid need mahus 29 miljonit krooni kuni 2011. aastani, millele lisandub 187 miljonit krooni - kokku 216 miljonit krooni. Kui vaadata enam kui kümme korda suuremaid ülikoole, kes on saanud ainult kolm või neli korda EKAst rohkem raha, siis on see etteheide ebaõiglane,» lausus minister.

«Aga ministeeriumi osas, keda sai rektori poolt nimetatud mittepartneriks, siis ma täpsustaksin - mis on need konkreetsed sammud, mida ministeerium on jätnud tegemata? Mida ta on lubanud või siis ka vastavalt teie palvele pidanud tegema? Mida me oleme tegemata jätnud või millega viivitanud? Rääkimata siis ka kuritegelikust või pahatahtlikust viivitamisest,» küsis minister.

«Pidasin õigeks välja öelda need põhjused, mida ma näen ning mis on mõnes mõttes EKA oma pürgimustes üksi jätnud. Mõistame ministeeriumi olukorda, kes on mures ja näeb väga paljusid ohtusid, mida ka meie näeme, aga meie püüame neid pigem pehmendada,» selgitas Kivi.

«Ma veelkord palun - kui teil on konkreetne etteheide ministeeriumile, kus me oleme jätnud midagi tegemata, siis palun konkreetselt sellele viidata ja ma võtan oma sõnad tagasi. Kui niisugust viidet ei ole, siis on konstruktiivne edasi minna ja püüda lahendada meie ühist probleemi. Täpsustan veelkord, kas need süüdistused minu isikule ja ministeeriumile on tagasi võetud?» küsis minister.

Rektor oli sunnitud jaatavalt vastama.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles