Segadus Kunstiakadeemia ehitusloa ümber jätkub

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Uwe Gnadenteich

Eesti Kunstiakadeemia rektor Signe Kivi kinnitas möödunudnädalasel kohtumisel haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksooga, et uue õppehoone ehitusluba saadakse lähiajal.


Kohtumise protokolli on kantud Aaviksoo sellekohane küsimus ning Kivi vastus. Kui minister palus kommenteerida Tallinna linnavalitsuse seisukohta, et pärast SA Archimedese otsust ehitusluba ei anta, vastas rektor: «See on meedia tõlgendus, millel ei ole katet. Me oleme olnud ühenduses Tallinna linnavalitsusega. Aga jätame selle meedias avaldatud info kõrvale. See ei olnud ametlik avaldus.»

Meenutagem, et pärast Archimedese otsust loobuda EKA uue õppehoone rahastamisest küsisid nii Postimees kui Eesti Päevaleht linnavalitsusest, kuidas ehitusloa saamisega lood on. Ning abilinnapea Taavi Aas vastas mõlemale väljaandele, et vahepealt tundus ehitusloa küsimus tõepoolest lahenevat, kuid uute asjaolude valguses seda enam väita ei saa. Kunstiakadeemia juhtkond aga esitles ministrile endiselt kõige optimistlikumat stsenaariumi, mille teostumiseks ei paista kuigi palju lootust olevat.

«Me oleme õiguslikku riski hinnanud. Oletame, et jaanuari jooksul Tallinna linnavalitsus väljastab ehitusloa, mille kohta me oleme ka juba riigilõivu tasunud. Meie ehitusprojekt on seal menetluse sisuliselt viimases faasis. Juhul, kui see vaidlustatakse, selleks on 30 päeva aega, peab see läbima ka haldus- ja ringkonnakohtu menetluse. See situatsioon on aprillikuuks selge. Täna on seda ehitusprojekti Tallinna linnavalitsuses kontrollitud nii palju, et see vastab detailplaneeringule. Seal ei ole õiguslikku küsimust. Kui sellele õiguskaitset ei rakendata, siis see ehitusluba jääb jõusse aprillikuus ja sisuliselt võib kõigi toimingutega edasi tegutseda,» selgitas EKA finants- ja haldusdirektor Andri Simo kohtumisel ministriga.

Tegelikult sätestab detailplaneering, et ehitusluba väljastatakse siis, kui naabritel seal enam midagi vaidlustada ei ole. Et vältida edaspidiseid mitmeti mõistmisi ja väärarusaamu, küsis Postimees sel esmaspäeval linnaplaneerimise ametist üle, kuidas EKA ehitusloa menetlemine edeneb ja millal ülikool eluliselt vajaliku dokumendi kätte võiks saada.

Linnaplaneerimise ameti juhataja Anu Hallik-Jürgenstein kinnitas, et amet on valmis ehitusloa välja andma kohe, kui naabritega on erimeelsused lahendatud.

«Ehitusloa me saame väljastada siis, kui naabri vaided on lahendatud ühel või teisel viisil. Ehk kas on saavutatud naabri kooskõlastus või on insolatsiooniküsimus lahendatud sundvalduse seadmisega. Me olemegi valmis ehitusloa välja andma kohe, kui vaidlused on lahenenud. Aga niikaua on see ikkagi Kunstiakadeemia ja vaide esitaja vaheline asi. Me oleme muidugi mõlema osapoolega suhelnud ja üritanud leida lahendusi, aga ehitusloa saame anda välja siis, kui lahendus on leitud,» ütles Hallik-Jürgenstein.

EKA uut õppehoonet käsitlevasse detailplaneeringusse on sisse kirjutatud klausel, mis sätestab, et ehitusluba väljastatakse pärast insolatsiooni- ehk päevavalguse vähenemise küsimuste lahendamist naabritega. Kõrvalasuva Tartu mnt 7 kinnistu omanik Ester Palm pole siiani nõustunud päevavalguse vähenemisega talle kuuluvas majas ning tänase päeva seisuga ei tundu kokkuleppe saavutamine lähitulevikus eriti tõenäoline.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles