Muinsuskaitsjad ootavad hinnalise võlvlae lõhkujatelt selgitusi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soklikorruse võlvlagi, keldrikorruse lagi nägi täpselt samasugune välja. Pildil olev põrand on lammutatud.
Soklikorruse võlvlagi, keldrikorruse lagi nägi täpselt samasugune välja. Pildil olev põrand on lammutatud. Foto: Tallinna kulutuuriväärtuste amet

Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakond saatis kinnisvarafirma Altenberg-Reval omanikule Magnus Akerborgile kirja, milles nõuab seletusi Toompeal Rahukohtu 4 majas tehtud remondi käigus alla kukkunud hinnalise võlvlae kohta.

Muinsuskaitse osakonna juhtivspetsialisti Henry Kuninga sõnul loodab ta Rahukohtu 4 maja omanikfirmalt Altenberg-Reval kirjalikke selgitusi saada veel sel nädalal.

«Kui oleme vastuse kätte saanud, siis vaatame, mis edasi sündima hakkab,» kinnitas Kuningas. «Peab alati andma võimaluse omapoolse selgituse esitamiseks, enne ei saa mingeid otsuseid langetada.»

Ta lisas, et võimalik on juhtumi suhtes väärteomenetluse algatamine. Kuna nii markantset ja nahaalset lõhkumist ei ole muinsuskaitsjatel Tallinna vanalinnas varem ette tulnud, siis ei osanud Kuningas ka öelda, kui suur võiks olla trahv selle teo eest. Samalaadseid väärtegusid ei ole kultuuriväärtuste amet siiani menetlenudki.

Rahukohtu 4 hoones on tehtud remonditöid küll, kuid kas võlvlagi nende käigus alla kukkus või oli lagi lihtsalt lammutatud, selle kohta tahavadki muinsuskaitsjad selgitusi saada.

Kuningas kinnitas, et majas remondi tegemiseks ei olnud Altenberg-Revalil luba, puudusid ka muinsuskaitse eritingimused, projekt ja järelvalve. Sellest lähtuvalt oli tegu täiesti omavoliliste töödega.

«Kuna puudus järelvalve ning meid ei hoitud tehtavaga kursis, siis sellepärast me ei oskagi praegu ütelda, mis seal tegelikult juhtus,» mainis Kuningas. «Loodame, et vastus lähipäevil tuleb, sest me ei taha seda asja venima jätta. Võlv tuleb kindlasti taastada.»

Muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovik ütles, et muinsuskaitsjad peavad vanalinnas kaitse all olevaid hooneid inspekteerima, nii tehti ka Rahukohtu 4 majaga, kus praegu asub Iiri saatkonna residents. Eelmise nädala algul selguski kohapeal, et sokli- ja keldrikorrusel on igasugsuse loata ja projektita alustatud remonditöid. Lammutatud oli ka soklikorruse põrand, mis võiski põhjustada kahe võlvi allakukkumise keldrikorrusel.

«Sellist pretsedenti ma oma siin töötamise ajal küll ei mäleta,» ütles Dubovik. «See näitab, kuidas mõned isikud suhtuvad meie pärandisse, et Eesti seadused nende kohta ei kehti (Magnus Akerborg on rootslane – toim.).»

Firmast Altenberg-Reval öeldi Postimehele, et nad ei kommenteeri mingil viisil Rahukohtu 4 majas toimunut.

Rahukohtu 4 kaks maja on arhitektuuriansamblina kaitse all. Kinnistul asuvad hooned restaureeriti põhjalikult 2000. - 2004. aastal. Lõhutud võlvlagi ja keldriruumid on pärit 17. - 18. sajandist. Omaniku väitel kukkus võlvlagi ootamatult alla 16. jaanuaril, kuid sellest ta muinsuskaitsjaid ei teavitanud.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles