Avaldus prokuratuurile: Nõmme eksjuhid võisid vanametalliga raha teenida

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdeku tänaval asuva endise vene kooli klassiruum, kust on eemaldatud keskkütteradiaatorid.
Valdeku tänaval asuva endise vene kooli klassiruum, kust on eemaldatud keskkütteradiaatorid. Foto: Andres Haabu

Tallinna Nõmme linnaosavanem Erki Korp palub prokuratuuril uurida, kas parlamendisaadik Rainer Vakra ja munitsipaalpolitsei juht Monica Rand võivad olla seotud juhtumiga, kus tühjalt seisvast Valdeku gümnaasiumist kadus 230 malmradiaatorit.

Nõmme linnaosavalitsus tegi 17. jaanuaril poolteist aastat tühjana seisvas endises venekeelses Valdeku gümnaasiumis inventuuri, kust selgus, et hoonest on kadunud 230 malmradiaatorit ja üks rauduks.

Linnaosa eelarves nende kadumine ei kajastu, ent ometi on koolis näha, et radiaatorid on hoone seintelt maha lõigatud. Linnaosa hindab kahju suuruseks 15 000 eurot.

Linnaosavanem Erki Korp tegi 18. jaanuaril Põhja ringkonnaprokuratuurile avalduse, et kadumist uuritaks. Korp väidab, et tema jaoks on olukord selge. Ta on rääkinud linnavara kadumisega seoses kõigi kolme selle loo väidetava asjaosalisega. Esmalt kõneles ta enda sõnul linnaosavalitsuse endise vanemspetsialistiga Roman Rochmanniga.

Spetsialist tunnistanud talle, et viis radiaatorid vanametalli kokkuostu ja sai selle eest 43 000 krooni. Selle raha jaganud ta ära oma toonaste ülemustega ehk endise linnaosavanema Rainer Vakra ja linnavara eest vastutanud linnaosavanema asetäitja Monica Rannaga. Vakrast sai 2011. aasta kevadel parlamendi liige, Rand on viimased aastad juhtinud munitsipaalpolitseid.

«Ma uurisin Valdeku gümnaasiumi toimunu asju linnaosavalitsuse töötajatelt,» ütleb Korp. «Selgub, et Monica Rand ütles toona selgelt - kõik tühjalt seisnud koolihoones toimuvad asjad käivad ainult läbi tema ja et hoonesse tohib siseneda ainult tema loal.»

Korpi väitel helistas ta seejärel mupo juht Rannale, kes kinnitanud, et müüdud radiaatorite eest kattis vanemspetsialist tema nõusolekul oma autokulud - mehel oli probleeme autokompensatsiooniga. Nii väidab Korp.

Loo kolmas asjaosaline, endine linnaosa juht Rainer Vakra oli Korpi sõnul telefonivestluses alguses keerutanud, kuid lõpuks tunnistanud, et Rochmann olevat koolis endale «taskuraha» teinud.

«Kui ma küsisin, kuidas ka kommenteerib väidet, nagu saanuks Vakra endale 4300 krooni, ütles Vakra, et tema nii väikese rahaga ei tegele,» ütleb Korp.

Postimees uuris Korbi väiteid endiselt linnaosa ehituse vanemspetsialistilt, kes nimetab kirjeldatud asjaolusid valeks. Selle asemel kirjeldas vanemspetsialist pikalt hoopis Korpi väidetavaid pahategusid. Samal seisukohal on ka linnaosa endine vanem Rainer Vakra, kelle Postimees sai kätte telefonitsi.

Vakra sõnul on kahju, et Nõmmel ollakse vähem kui aasta kestnud Korpi ametiaja jooksul toimunud personalipoliitika tõttu jõutud ummikseisu. «Sisuliselt on seal olukord, kus andetu juhi vale personalipoliitika tõttu minnakse tekkinud erimeelsusi lahendama jõustruktuuridesse esitatud avaldustega.»

Samal seisukohal on ka mupo juht Monica Rand. Tema väitel oli Korp Valdeku gümnaasiumis toimunuga kursis juba mullu mais. «Miks ta siis mingeid avaldusi ei teinud. See on puhas isiklik viha näidata eelmise linnaosavalitsuse tehtut halvasti,» ütleb Rand.

Põhja ringkonnaprokuratuuri teatel alustasid nad täna juhtunu asjaolude selgitamiseks kriminaalmenetlust varguse asjus.

Loe Keskerakondliku sisevõitluse tulemusel tekkinud konfliktist pikemalt homsest Postimehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles