Eesti Kunstiakadeemia ei kavatse oma krunti müüa

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Archimedes teatas rahastamisotsuse tühistamisest sel momendil, kui sulundseina detailid olid juba EKA krundile toimetatud ning tööd pidid iga hetk algama.
Archimedes teatas rahastamisotsuse tühistamisest sel momendil, kui sulundseina detailid olid juba EKA krundile toimetatud ning tööd pidid iga hetk algama. Foto: Uwe Gnadenteich

Eesti Kunstiakadeemia (EKA) tahab uue õppehoone rajada oma senisesse asukohta ja ei plaani oma krundi müümist.


«Vastuseks avalikkuses esinenud eksitavatele väidetele kinnitame, et Eesti Kunstiakadeemia eesmärk on rajada oma Tartu maantee 1 ja 5 asuvale kinnistule uus õppehoone. Eesmärgist lähtuvalt ei ole Kunstiakadeemial kavas Tartu maantee kinnistut ega selle osi võõrandada,» teatas EKA avalike suhete juht Solveig Jahnke.

Ta lisas, et ülikool on oma tegevustes, sealhulgas varaga tehingutes ja uue õppehoone rajamisega seotud toimingutes järginud Eesti Vabariigi seadusi ja Eesti Kunstiakadeemia nõukogu otsuseid. EKA raamatupidamisarvestust, aruandlust ja finantside juhtimist on teostatud vastavalt seadustele, need on läbipaistvad ja auditeeritud.

Ülikooli liikmeskonna jõupingutused on suunatud uue hoone rajamisele ajaloolises asukohas, sealjuures ehitusloa saamisele, et maja saaks valmida tähtaegselt 2015. aasta suvel.

«Uue õppehoone rajamise eesmärgil tegutsedes tugineme vabariigi valitsuse 2008. aasta korraldusele, millega kinnitatud investeeringute kavas on ettenähtud vahendid summas 14,34 miljonit eurot EKA uue õppehoone rajamiseks. Ühtlasi tugineme Riigikogu 1998. aastal kinnitatud kultuuripoliitika põhialustele, milles seisab: «Riiklik kultuuripoliitika, järgides detsentraliseerituse põhimõtet, kindlustab kunstielu kõigi valdkondade sõltumatule arengule eksistentsiaalselt vajalikku ruumi. Selle tagamine toimub erinevaid kunstielu institutsioone (õppeasutustest erialaste väljaanneteni) hõlmava keskkonna funktsioneerimise, õigusaktide täiendamise ja riikliku finantseerimise alusel.»,» on kirjas EKA tänases pressiteates.

«16. jaanuaril aset leidnud kohtumisel haridus- ja teadusministeeriumis lepiti kokku, et moodustatakse kahepoolne komisjon, kelle ülesandeks on analüüsida EKA uue õppehoone finantseerimiskava. Oleme avatud ministeeriumiga koostööks, et leida parim lahendus uue õppehoone rajamise eesmärgi realiseerimiseks,» kinnitab EKA.

Täpsustust vajab haridus- ja teadusministri Jaak Aaviksoo eksitav väide valitsuse pressikonverentsil, kus minister sõnas, et EKA-l on sõlmitud eelleping maa võõrandamise kohta. EKA-l ei ole sõlmitud ei eellepingut ega lepingut vaid ühiste kavatsuste protokoll, mis sätestab EKAle ühe alternatiivina võimalikku koostööd eraõigusliku ettevõttega parkla rajamisel. EKA on uue õppehoone projekti kavandamisel lähtunud endise haridus- ja teadusministri Tõnis Lukase 22.05.2008 saadetud ettepanekust kaaluda lisaks rakendusüksuse Archimedese vahenditele ka muid rahastamisallikaid,» kinnitavad EKA juhid pressiteates.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles