Radiaatorite mahavõtja: raha ei saanud sealt keegi

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdeku gümnaasiumis maha lõigatud ja minema viidud radiaatorite juures on näha seda tööd teinud töömeeste jäljed.
Valdeku gümnaasiumis maha lõigatud ja minema viidud radiaatorite juures on näha seda tööd teinud töömeeste jäljed. Foto: Andres Haabu

Valdeku gümnaasiumist radiaatorid minema viinud Nõmme linnaosavalitsuse endine vanemspetsialist Roman Rochmann ütleb, et radiaatorite eest saadud raha läks koristamisel osalenud firma transpordikulude katteks.

Kirjeldage asjaolusid, kuidas Te Nõmme linnamajanduse osakonna töötajana Valdeku gümnaasiumisse malmradiaatoreid eemaldama sattusite?

Tegemist on lammutamisele kuuluva ja pikalt tühjalt seisnud hoonega, kust Tallinna haridusamet oli kõik väärtusliku ja vajaliku välja viinud. Sinna oli jäetud vaid koos lammutamisega prügimäele minevad esemed. Linnaosavalitsuse juhtkonna koosolekul otsustati pakkuda kõigile linnaosa allasutustele võimalust lammutamisele minevast hoonest võtta neile vajalikke esemeid. Näiteks sotsiaalmaja viis sööklast leitud puhtamaid laudu ja toole ning spordisaali peegleid. Sotsiaalkeskus viis aulast sinna jäetud terveid toole. Vanameeste klubi viis Kivimäe Jaamahoonesse kasutuskõlblikku mööblit. Nõmme Muuseum sai puusuusad. Pääsküla kool tahvleid.

Mina olin kontaktisikuks. Kuna majast puudus küte, siis külmade saabudes lõhkesid torud ja radiaatorid ning tekkisid veeavariid. Minu ülesandeks oli alustada sisemiste lammutustöödega. Samamoodi võtsime maha kulude kokkuhoiuks linnaosa omajõududega Nõmme vana turuhoone.

Kes sellest tööst linnaosavalitsuses teadsid?

Kõik teadsid, kuna Valdeku kooli lammutamine oli iganädalastel koosolekutel arutlusel.

Mis radiaatoritest sai?

Ülesandeks oli jätta püsti vaid puhtad müürid. Seega lepiti kokku prügi, risu, katkise mööbli (toolid, lauad, kapid) , vanade raamatute, värvipurkide, purunenud torude ja radiaatorite transportimine ja koristamine ning prügilasse viimine. Kokkuleppe kohaselt vedas transpordi firma terve maja sodist puhtaks linnaosale kulu tekitamata.

Palju Te radiaatorite eest raha saite? Kes raha jagamise üle otsustas?

Radiaatorite eest ei ole keegi kunagi raha saanud ega küsinud.

Raha kasutuse kohta on meile öeldud kolm eri viisi. Meid huvitab teie enda väide raha kasutusest?

Kõik kolm väidet on puhas väljamõeldis. Mingit raha pole olnud. Prügi äravedaja kattis esemetega, mida oli võimalik taaskasutusse anda, transpordi ja utiliseerimiskulud.

Miks selle raha kasutamise kohta nii erinevad väited on?

Minule tundub, et tegemist on ebaterve fantaasiaga. Uus linnaosavanem tahtis mind kohe lahti lasta, et oma sõpradele ruumi teha. Üldiselt mulle tundub, et Erki Korp üritab või soovib näidata kõike tegevusi, mis toimusid eelmise linnaosavalitsuse koosseisu ajal väga halbadena. /…/

Väga kummalisena tundus otsus kõigi endise linnaosavanema pildiga trükitud linnaosa kaartide hävitamine ja samade kaartide uuesti trükkimine oma pildiga ning lisaks veel ka suur ingliskeelne trükikogus. Samuti ei ole ju normaalne, et linnaosa vanem ise kontrollib ja väljastab kaevetööde lubasid. Meie osakonnalt võeti see ülesanne Erki Korbi saabumisega ära, mis kõikides teistes linnaosades on heakorra ja ehitusspetsialistide töö.

Ka koondas ta ära ühe meie spetsialisti, et luua osakonnajuhataja asetäitja koht ja endale üks lisanõunik. Erki Korp on raske iseloomuga inimene, kellega koostöö ei olnud meeldiv, ta üritas kohe alguses toimivat süsteemi lõhkuda, et end kehtestada ja oma võimu ning üleolekut näidata.

Linnaosast lahkusid mitmed töötajad, inimesi paigutati ümber, infot ei jagatud, otsuseid ei põhjendatud. Otsustest teadsid vaid üksikud. Põhijutt oli, kuidas kõik on valesti tehtud. Uus linnaosavanema asetäitja Nõmmel tööl ei käinud, vaid juhtis hoopis Võrus kohalikku Keskerakonda.

Minu jaoks jääb arusaamatuks, miks Erki Korp selliste väidetega on välja tulnud alles praegu, kuna tegelikult oli ta kõikidest töödest teadlik koheselt, kui ta Nõmmele tööle tuli 2011 aastal, mina isiklikult käisin temaga Valdeku 13 hoones ja tutvustasin olukorda.

Lisaks olen kuulnud endistelt kolleegidelt, et Erki Korp on tellinud väga kalleid koolitusi oma naabrilt linnaosavalitsusele eelmisel aastal ja ka sel aastal on juba uus koolitus paika pandud. Kuid selle kohta oskavad kindlasti rääkida rohkem Nõmme raamatupidajad või härra Korp isiklikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles