Tallinna Vesi tahtis sundida ühistut omanikuta veetrassi parandama

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasnamäe 24 korteriühistu esimees Ljudmilla Linder näitab talvel regulaarselt lõhki külmuvaid torusid omanikuta pumbamajas.
Lasnamäe 24 korteriühistu esimees Ljudmilla Linder näitab talvel regulaarselt lõhki külmuvaid torusid omanikuta pumbamajas. Foto: Andres Haabu

Eelmisel nädalal said nelja Lasnamäe tornmaja korteriühistute juhatuse esimehed Tallinna Veelt kirja, kus neil kästakse likvideerida kusagil majavälises torustikus olev veeleke, vastasel juhul lubas Tallinna Vesi vee üldse kinni keerata.


Tegemist on Lasnamäe tänava majadega nr 18, 20, 22 ja 24 ehk nelja tornmajaga kohe Lasnamäe alguses. Torustik, milles oleva veelekke maht on kaks kuupmeetrit tunnis, aga ei kuulu ei ühelegi elamule ega ka Tallinna Veele.

«Kuna torustikud kuni peakraanini on kliendi hooldada, palume teil likvideerida veejooks hiljemalt 31. jaanuariks. Ootame teie kiiret tegutsemist, sest veejooks tekitab märkimisväärset majanduslikku kahju nii teile kui ka AS-ile Tallinna Vesi. Veejooksu likvideerimata jätmiste korral sulgeme lekkiva ühenduse 1. veebruaril,» ähvardas Tallinna Vesi korteriühistuid.

Kõnealused torustikud kulgevad ühe maja hoovis seisvast pumbajaamast maa alt kõikide majadeni. Torusid on mitusada meetrit ja kellelgi pole aimu, kus leke võiks olla. Ka pumbamaja omandisuhe on selgusetu. Pumbamaja on ära lagastatud ning sealsete pumpade jäänused ei tööta. Igal majal on juba ammu keldris oma pumbajaam. Läbi pumbajaama kulgevad vaid torud, mis kipuvad talvekülmadega lõhki külmuma. Nii eelmisel kui üle-eelmisel talvel juhtus seda mitu korda. Omanikuta pumbajaamal on küll uks ees, kuid see ei käi lukus.

Lasnamäe 24 korteriühistu esimehe Ljudmilla Lindneri sõnul on tänaseni selgusetu, kellele veetrassid kuuluvad. Igatahes mitte ühistule ning seetõttu ei kavatse ühistu ka leket otsima ega kõrvaldama hakata. «Samasugune lugu oli Tallinna Küttega. Aga siis võttis Tallinna linn küttetrassi endale ja andis seejärel Tallinna Küttele üle. Nüüd me maksame soojuse eest keldris oleva mõõturi järgi,» rääkis Lindner.

Ühistu soovis, et linn toimiks samamoodi ka veetorustikega, aga see on tänaseni tegemata. Lindner pöördus sellise sooviga juba abilinnapea Olga Sõtniku poole, seejärel tema järglase Deniss Boroditši poole ning lõpuks ka Boroditši välja vahetanud praeguse abilinnapea Kalle Klandorfi poole. Mõistlikku vastust ei ole ta kelleltki saanud.

«Eelmisel nädalal viisin linnavalitsusse kirja Klandorfile. 1. veebruarist keeratakse neljal majal vesi kinni, see ei ole ju naljaasi,» rääkis ühistu esimees. Selle peale helistanud talle üks noor naisterahvas, kes esitlenud ennast abilinnapea referendina ning soovitanud oma murega hoopis Lasnamäe linnaosavalitsusse pöörduda.

«Aga see ei ole linnaosavalitsuse küsimus. Ma ei ole esimest päeva oma ametis, ma tean täpselt, kes millega tegelema peab,» lausus Lindner. Abilinnapea Klandorf on sel nädalal puhkusel ning temalt poleks ühistud nii või teisiti abi saanud.

Külla aga muutus ootamatult leebeks Tallinna Vesi. «Tegemist ei ole Lasnamäe tänaval asuvate korteriühistute torustikega, samas ei kuulu torustik ka AS-le Tallinna Vesi. Hetkel tegeleme torustiku omaniku tuvastamisega, kuna torustiku meiepoolse võõrandamise seaduslikuks aluseks on omaniku ja vee-ettevõtja vaheline kokkulepe. Omavoliliselt me torustikku võõrandada ei saa,» selgitas Tallinna Vee kommunikatsioonijuht Mariliis Topp.

«Torustikul on tuvastatud veeleke, mis tuleb kindlasti likvideerida. Meiepoolne ettekirjutus korteriühistule lekke likvideerimiseks tulenes sellest, et tegemist ei olnud AS Tallinna Vesi torustikuga. Meie jaoks on väga oluline klientide rahulolu teenusega, mida pakume. Seetõttu likvideerime lekke oma kuludega esimesel võimalusel. Vabandame omaltpoolt omanikuküsimuse ümber tekkinud segaduse pärast. Loodetavasti saab toru kuuluvus ning edaspidine vastutus peagi selgeks ning analoogilisi probleeme tulevikus ei teki,» lausus Topp.

Tallinna Vesi alustab lekke otsimist ja likvideerimist esmaspäeval, 30. jaanuaril.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles