Kunstiakadeemia ei saanud taas naabriga kokkuleppele

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Archimedes teatas rahastamisotsuse tühistamisest sel momendil, kui sulundseina detailid olid juba EKA krundile toimetatud ning tööd pidid iga hetk algama.
Archimedes teatas rahastamisotsuse tühistamisest sel momendil, kui sulundseina detailid olid juba EKA krundile toimetatud ning tööd pidid iga hetk algama. Foto: Uwe Gnadenteich

Täna püüdsid Eesti Kunstiakadeemia (EKA) esindajad järjekordsel kohtumisel leida kompromissi naabermaja omaniku Ester Palmiga, kelle nõusoleku puudumise taga seisab EKA uue õppehoone ehituse algus.


Kesklinna valitsuses toimunud kohtumisel osales ka Tallinna peaarhitekt Endrik Mänd, kelle sõnul tegi EKA taas omapoolse pakkumise kokkuleppe sõlmimiseks. «Mõlemad pooled kinnitasid, et vaidlusalused insolatsiooniküsimused on kokku lepitavad niipea, kui on lahendatud teised, olulisemad küsimused. Ester Palm kordas oma varasemat soovi, et EKA hoone ehitataks krundi teise serva,» rääkis Mänd.

«See on esiteks linnaruumilisest seisukohast ebasobiv lahendus ja teiseks see ei lahenda põhiprobleemi. Kui proua Palm on mures selle pärast, et sulundseina rammimisega võivad kaasneda mingid kahjustused tema majale, siis arvestades seda, et hoone maa-alune maht ja see, mida sulundseinad tegelikult puudutavad, on igal juhul tema hoonest üheksa meetri kaugusel, siis ei oleks sellest muutusest mingit efekti,» rääkis Mänd.

Ta lisas, et linnavõim ootab lõpliku tulemuse ära ja vaatab siis, kuidas edasi minna. «Detailplaneering ütleb seda, et hoone maapealseid mahtusid saab asuda rajama pärast seda, kui on asutud sundvaldust seadma või saavutatud kokkulepe. Ja Tallinna linn kavatseb igal juhul detailplaneeringust kinni pidada,» kinnitas ta.

Linnaplaneerimise amet ootab nii EKA kui haridus- ja teadusministeeriumi käest infot, et milliseid samme on konkreetselt astutud ja kui kaugel sundvalduse seadmisega ollakse ja missugune on selleni jõudmise perspektiiv. «Siis saame arutada, kas see on piisav, et lugeda detailplaneeringu vastav tingimus täidetuks,» lausus peaarhitekt.

EKA avalike suhete juht Solveig Jahnke nentis, et ega kohtumisel midagi uut ei öeldud. «Arutasime neidsamu küsimusi ja kinnitasime naabrile, et kasutame ehitamisel kõige turvalisemaid meetmeid ja et see on ka meie huvides, et see maja sinna turvaliselt rajataks. Samuti oleme neile pakkunud erinevaid lahendusi, et ennetada ka kõige väiksemaid kahjustusi, näiteks toestada proua Palmi maja otsasein ja remontida fassaad ära. Ja veel kinnitasime, et oleme avatud kõikidele ettepanekutele, mille elluviimine on meie võimuses. Maja nihutamine ei ole, sest see eeldaks uut detailplaneeringut, mille koostamine võtaks aega vähemalt paar aastat, ja nii palju aega meil ei ole. Pealegi ei ole linnavalitsus sellega nõus, sest see ei ole linnaruumiliselt hea lahendus,» rääkis Jahnke.

«Leppisime kokku, et teine pool võtab reedeni endale mõtlemisaega ja annab siis meile teada, milline on nende seisukoht. Kui kokku leppida ei õnnestu, siis tuleb sundvalduse seadmisega edasi minna, aga sellest me püüame hoiduda niikaua, kui on vähimgi lootus kokkulepe saavutada,» lisas ta.

Ester Palmi esindaja Andry Krassi sõnul jääb proua Palm kindlaks oma varasema soovi juurde, et EKA hoone ehitataks krundi teise serva. Rohkem ei soovinud Krass tänast kohtumist kommenteerida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles