Toompark saab kohviku, amfiteatri ja tunneli

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toompark.
Toompark. Foto: Toomas Huik

Tallinna linnavalitsus on otsustanud uuendada Snelli tiigi ümbruses paiknevat Toomparki, kuhu tahetakse rajada väike kohvik, paadilaenutus ja amfiteater ning ühendada park tunneli kaudu Hirvepargiga.

Toompargi detailplaneeringu koostamise riigihanke korras endale saanud firma Ruum ja Maastik juhataja Maarja Zingel luges ette asju, mis on kavas Snelli tiigi ümbruse korrastamisel rajada. Üks huvitavamaid on väike kohvik praeguse kuuri asemel Nunne tänava lähedal. Samasse tuleb planeeringu järgi ka pisike lava.

«Kohvik tuleb tõesti väike, sest see ei saa olla eriti suurem praegusest kuurist, kuna muinsuskaitse eritingimusi on vaja täita,» lisas Zingel. «Talvel võib seal tegutseda ka uisulaenutus, suvel aga paadilaenutus.»

Toompargi Falgi tänava ja Toompuiestee ristmiku poolses otsas asuvad hooned, mis on pargist kivimüüriga eraldatud. Selle müüri taha rajatakse üks abihoone, kus on võimalik hoida pargi korrashoiuks vajalikke riistu ja masinaid.

Veel on mõte rajada Snelli tiigi Toompea poolsele nõlvale amfiteater. Selleks on kaldas olemas lohukoht, nii et ei ole vaja hakata eraldi mullatöid tegema. Zingel mainis, et amfiteatri mõte on pärit sellest ajast, kui koostati Toompargi haljastusprojekt.

Pargis asuv staadion jääb alles, kuid selle Toompea poolsesse külge ehitatakse kergtribüün, et oleks võimalik võistlusi jälgida. Midagi väga kapitaalset, mis varjaks Toompea müüre, ei tohi sinna rajada. Ka linna keskkonnaamet on teinud ettekirjutuse, et nõlva ei tohi rikkuda.

Üks huvitav mõte on kindlasti jalakäijate tunneli rajamine Falgi tee alla. See võimaldab inimestel senisest lihtsamalt liikuda Toompargist Hirveparki. Eriti kasulik on tunnel ratastoolis liikujatele. Zingeli sõnul on loomulikult vaja koostada vastav projekt, kuid tehtav detailplaneering võimaldab tunneli rajamist.

«Praegu käivad inimesed pargis võimalikult otse, mööda nõlva üles ja alla,» ütles Zingel. «Need rajad on hästi näha ning detailplaneeringuga kavatsemegi sinna kavandada trepid.»

Ta lisas, et turvalisuse suurendamiseks uuendatakse ka Toompargi valgustust, kuid seejuures tuleb tähelepanu pöörata nahkhiirtele, kes sealkandis liiguvad. Valgustus ei tohi neid loomakesi eemale peletada.

Zingeli sõnul on Toompargi detailplaneering praegu tegemisel ja loodetavasti saab see tänavu ka valmis. Kui kõik hästi laabub, siis on järgmisel aastal ehk võimalik töödega pihta hakata. Aga loomulikult tuleb leida ka kohvikupidaja ning sõlmida vajalikud lepingud.

«Kogu selle töö eesmärk on muuta Toompargi kasutus võimalikult aktiivseks erinevatele inimgruppidele,» rõhutas Zingel.

Tallinna peaarhitekt Endrik Mänd ütles, et Toompargi korrastamisega seoses on erinevaid mõtteid. Üks põhieesmärke ongi see, et pargis avalikku elu mitmekesistada ja kavandada sinna ehitisi, mis sealse tegevusega seonduvad. Pikemas perspektiivis on tõesti kavas Toompark Hirvepargiga tunneli abil ühendada. Samuti on vaja lahendada maakorralduslikke küsimusi, mis eeldavad detailplaneeringu koostamist, et saada parim lahendus.

«Ideid on olnud mitmesuguseid, millestki päris konkreetsest veel rääkida ei saa,» mainis Mänd. «Praegu ongi see aeg, et kogutakse ideed kokku ja vaadatakse, kuidas need klapivad nii pargi loodusliku kui muinsuskaitselise olemusega. Amfiteater on päris hea mõte, sest seal saaks korraldada vabaõhuüritusi ja muud huvitavat.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles