Tallinnas taastatakse Õllepruuli tänav

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna nimekomisjon on valmistanud ette linnavalitsuse määruse eelnõu, mis taastab kesklinnas Tõnismäe asumis Õllepruuli tänava nime.


Niisuguse ettepaneku tegi Tõnismäe asumis aadressil Tuvi 14b paikneva ajaloolise ja kaitsealuse Laidoneri villa omanik, kes soovib ajaloolise Õllepruuli tänava taastamist ja selle järgi villale uue aadressi andmist.

Nimekomisjoni selgituse kohaselt on tänaseks kujunenud olukord, kus endise Õllepruuli tänava asemel on nimetu kvartalisisene tee. Samas paikneb Tuvi tänav selliselt, et Laidoneri villa ei asu loogiliselt selle ääres, kuna kinnistule ligipääs toimub Suur-Ameerika tänava poolt. Seega on tänane aadress mitte ainult ajalooliselt problemaatiline, vaid ka praktiliselt ebasobiv, kuna tihti ei leita selle järgi maja üles.

Linnavalitsuse nimekomisjon toetas kodanikualgatust, sest põliste eestipäraste toponüümide taastamine on üks Eesti kohanimekorralduse prioriteete. Nimekomisjon asus seisukohale, et ajaloolise nime taastamine on antud juhul vajalik ja põhjendatud. Õllepruuli tänava nimi, mis tulenes ilmselt pruulikoja lähedusest, on huvitav ja omapärane ning väärt Tallinna tänavanimede maastikku rikastama. Märgiti, et ajalooline Õllepruuli tänav oli üsna lühike ja algas Pärnu maanteelt.

Vanadel kaartidel on katkendjoonega tähistatud ka Õllepruuli tänava perspektiivne ühendus Erbe (praeguse Lõkke) tänavaga. Tänav kustutati Tallinna tänavate nimekirjast Tallinna Linna TSN otsusega 1958. aastal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles