TTÜ nõukogu kiitis heaks arhitektuuri õppekava

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Tehnikaülikool.
Tallinna Tehnikaülikool. Foto: Peeter Langovits

21. veebruaril kiitis Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) nõukogu heaks arhitektuuri eriala magistriõppe kava «Arhitektuur ja linnakeskkond».

«Arhitektuuri õpetamisel on võrdselt tähtsad nii praktiliste oskuste kui ka loomingulisuse arendamine,» ütles üks õppekava juhtidest, TTÜ külalisprofessor Irina Raud. «Meie magistriõppe kava tugevuseks on arhitektuuri, linnaehituse ja insenerierialade sünergia ning seda nii õppe- kui ka teaduslikus uurimistöös. Tänapäeva arhitektid töötavad koos  inseneride, linnaplaneerijate, kunstnike, ehitustööliste, filosoofide, majandus-, loodusteaduste- ja õigusteaduse spetsialistidega.»

Esimesed magistrandid võetakse arhitektuuriõppesse vastu sel sügisel. Sinna on oodatud  varem arhitektuuri bakalaureuseõppe lõpetanud, kellel on soov end arhitektuurialaselt täiendada ja omandada magistrikraad.
 
Õppekava juhivad TTÜ külalisprofessorid Rein Murula ja Irina Raud, õppetööd viivad läbi tunnustatud arhitektid ja arhitektuuriteadlased Emil Urbel, Ignar Fjuk, Katrin Etverk, Karin Hallas-Murula, Vladimir Slapeta, professorid Rein Murula ja Irina Raud ning paljud tehnikaülikooli ehitusteadlased, näiteks Hendrik Voll, Roode Liias, Sulev Mäeltsemees ja Dago Antov.

TTÜ liitus jaanuari alguses Brandenburgi arhitektuuri magistriõppe konsortsiumiga Architektur. Studium.Generale,  seega saavad TTÜ arhitektiõppe magistrandid end täiendada kuue nädala jooksul Euroopa parimates ülikoolides.

Tehnikaülikooli professori Irina Raua sõnul liidab tunnustatud Euroopa konsortsium kaheksat Euroopa ülikooli. Arhitektuuri magistriõppe raames viibivad üliõpilased kuus nädalat igas kaheksas liitunud ülikoolis. Magistrikraad kaitstakse Brandenburgi Tehnikaülikoolis, üks juhendajatest on mõnest teisest partnerülikoolist.
 
Brandenburgi konsortsiumi arhitektuuri magistriõpe avati 2010. aastal, täna on seal õppimas kokku kuus eesti üliõpilast. Sügisel tulevad programmi magistrandid kuueks nädalaks Tallinna Tehnikaülikooli vastavatud arhitektuuri magistriõppesse.

TTÜ nõukogu otsustas luua arhitektuuriprofessori ametikoha mullu novembris. Rektor Andres Keevallik ütles siis, et see on esimene samm uue teaduskonna loomisel. Ta lisas, et ei ole veel kindel, kas tulevastel tudengitel tuleb oma õpingud ise kinni maksta või on neil lootust pääseda riigieelarvelistele kohtadele.

Keevalliku sõnul on TTÜ oma arhitektuuriõppe plaanidest rääkinud ka haridusministeeriumiga. «Aga tehnikaülikoolil on õigus sellise plaaniga välja tulla ja seda me ka teeme,» kinnitas rektor.
TTÜ laienemise vastu on olnud arhitektide liit. Samas ei ole ehitusettevõtjate liit rahul senise arhitektide koolitamisega.

 
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles