Naabrid panevad jäähalli planeeringule pidurid peale

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suur-Ameerika tänava äärde kavandatava jäähalli ja selle lähiala detailplaneeringule esitasid läheduses elavad inimesed ligi sada vastuväidet.


Sellest hoolimata ei pidanud planeeringu menetlemise eest vastutava Tallinna linnaplaneerimise ameti esindajad vajalikuks planeeringu avalikule arutelule kohale tulla, kuigi mitukümmend inimest oli oma küsimuste ja ettepanekutega neid ootamas. Praegu menetluses olev jäähalli detailplaneering on juba teine ning selles on võrreldes eelmisega jäähallile kõvasti äripindu külge poogitud.

Lastestaadioni ala naabrite arvamuse võttis kokku tulevase jäähalli kõrvalmaja elanik Gert Tiivas. «Mulle tundub, et esimene planeering oli mahtude poolest mõistlik ja sellesse kohta sobiv. Aga nüüd üritatakse nööbi külge pintsakut õmmelda. Ja suurepärasest ideest rajada sellele kohale jäähall on järele jäänud väike liuväli ärihoone keldris.
See on küsimus linnale, et kas me räägime siin avalikust huvist, sotsiaalmaast ja jäähallist? Või me räägime erahuvist, kontorihoonest ja hotellist, mille keldris on heal juhul üks väike liuväli? Ja vaadates seda, kuidas asjad tänapäeval liiguvad, ei ole seal lõpuks seal keldris isegi mitte seda väikest liuvälja,» ütles Tiivas ning enamus kohalviibinuid noogutas tema jutule nõustuvalt kaasa.

Tulevase jäähalli naabrite probleemid jagunevad laias laastus kaheks. Otse jäähalli kõrvale jääva Suur-Ameerika 12 maja elanikke teeb murelikuks liikluskorraldus ja uue hoonega kaasnev autode rohkus. Jäähalli on ette nähtud küll kaks parklakorrust, kuid naabrid kardavad niinimetatud Solarise efekti. See tähendab äraseletatult seda, et nii nagu Solarise etendused, toimuvad ka jäähallis võistlused õhtuti või nädalavahetustel, kui kesklinna tänavatel on parkimine tasuta. Ning selle asemel, et parkimismajas küllalt kõrget hinda maksta, ummistavad kokkuhoidlike autoomanike sõidukid ümberkaudseid tänavaid.

Teine mure puudutab planeeringu alasse jäävat kaitsealust Tuvi parki, millest kinnisvaraarendajad püüavad välja lõigata väikest tükki. Sellel asuvad praegu paarkümmend maha jäetud ja reostatud garaaži, mille asemele tahetakse veel üht korruselamut ehitada.

Siinkohal tõi elanikele hea uudise riigi keskkonnaameti Harju-Järva-Rapla regiooni juhataja Allan Piik, kes kinnitas, et keskkonnaamet ei nõustu mingil juhul kaitsealusesse parki ehitamisega ning ainus tegevus, mis seal kõne alla saab tulla, on garaažide lammutamine.

Kuid see on vaid pool võitu, sest garaažide ümber kogunev asotsiaalne seltskond rikub igasuguse vaate pargile. Tuvi tänaval elava Kitti Einselni sõnul on elanikud valmis linnale appi tulema, garaažid lammutama ning selle ala korda tegema ja seda edaspidi hooldama.

Kesklinna asevanem Raivo Raave lubas, et linnaosavalitsus esitab kõik inimeste nõudmised ja ettepanekud linnaplaneerimise ametile. Elanikud palusid protokolli panna ka selle, et nad ei lepi enam kahelauseliste, probleemide sisu eiravate vastustega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles