Songisepa pistis peideti libaarvetesse

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna transpordiameti liiklusteenistuse direktor Mati Songisepp viis aastat tagasi arhitektuurimuuseumis tänavamööbli näidist proovimas.
Tallinna transpordiameti liiklusteenistuse direktor Mati Songisepp viis aastat tagasi arhitektuurimuuseumis tänavamööbli näidist proovimas. Foto: Liis Treimann

144 000-eurose pistise võtmise eest kohtus süüdi mõistetud Tallinna linnavalitsuse endisel kõrgel ametnikul Mati Songisepal (71) oli vahelejäämise vältimiseks pealtnäha lollikindel plaan.


Plaan seisnes selles, et liiklustalituse endine juht Songisepp ise talle kolme aasta jooksul – 2007, 2008, 2010 – pistiseks makstud rahaga kokku ei puutunud. Selleks et pistise väidetavad andjad – Tallinnas kõiki liiklusmärke ja foore hooldav AS Signaal ja Eesti üks suuremaid tee-ehituse alal tegutsevaid projekteerimisfirmasid AS K-Projekt – vahele ei jääks, vormistati võltsarveid, mille alusel jõudis pistiseraha kahe ettevõtte vahendusel Songisepa kasutusse.

Poja nimel

Selleks et tehingud kahtlust ei ärataks, ei kantud raha üle korraga, vaid koostati terve hulk arveid. Need olid esitatud tööde eest, mida linn reaalselt tellida võiks, kuid mida tegelikult ei tehtud.

Nii kogunes kolme aasta jooksul Songisepale pistisesummaks 144 000 eurot. See teeb umbes 50 000 eurot aastas. Selle rahaga tasuti Songisepa poja Karli kardisõiduharrastuse kulude eest.

Tehnikasport on kallis ja 1984. aastal sündinud Karl Songisepp kuulus aastaid Eestis oma klassi paremikku. Isa Mati Songisepa jaoks oli pojale konkurentsivõimelise tehnika leidmine südameasjaks.

Kõik see lõppes 2010. aasta septembris, kui kaitsepolitsei Tallinna liiklustalituses valitsevale korruptsioonile järsult punkti pani. Esmalt võeti pihtide vahele transpordiameti liikluskorralduse osakonna juhataja Vello Lõugas, kuid õige pea täienes kahtlustatavate nimekiri Songisepa nimega.

Uurimise sisust lähtudes on kunagi ENSV Ajakirjanike Liidu loominguliste sektsioonide juhatajana ja uudisteagentuuri ETA direktorina töötanud Songisepa poolt aastate jooksul võetud pistis summana suurem kui rallispordiga tegelnud Lõugase oma. Ent kui viimast ootab koos Signaali ja K-Projekti juhtidega ees pikem, üldmenetluse korras peetav kohtuprotsess, siis eeluurimisel oma süüd täielikult kinnitanud Songisepp pääses kergemalt.

Harju maakohus mõistis eile Songisepale kokkuleppemenetluse korras kolmeaastase tingimisi vangistuse ja mõistis temalt riigituludesse 435 eurot. Lisaks mõisteti pensionipõlve pidavalt mehelt konfiskeerimise asendamise korras riigile osaliselt välja süüteoga saadud vara summas 10 412 eurot.

Nüüdseks invaliid

Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokuröri Kadri Välingu sõnul kaalus ta nimetatud karistuse puhul väga tõsiselt kõiki asjaolusid ja leidis, et sellise suurusega karistus on asjakohane. Songisepa ainus sissetulek on tema 418 euro suurune pension ja invaliidsustoetus.

«Maja, kus ta elab, ei kuulu temale. Pistiseks saadud raha on Songisepp täies ulatuses ära kasutanud, suures osas oma poja heaks,» põhjendas eriasjade prokurör.

Et kohtuarstlik ekspertiis kinnitas Songiseppa vaevavat rasket närvihaigust, olnuks mehe täispikkadel kohtuistungitel osalemine raskendatud. Seetõttu oli ka puhtpraktilistel kaalutlustel prokuratuuril mõttekas Songisepaga kokkuleppemenetlusele minna.

Samas kriminaalasjas on veel viis kahtlustatavat, kelle Põhja ringkonnaprokuratuur kavatseb kohtu ette anda üldmenetluses. Tallinna transpordiameti liiklusteenistuse liikluskorralduse osakonna endist juhatajat Vello Lõugast (53) kahtlustatakse pistise võtmises. Pistise andmises on kahtlustuse saanud AS Signaal ja selle juhatuse liige Ats Tamme (57) ning AS K-Projekt ja selle juhatuse liige Rein Annusver (53).

Savisaar: tunnen endal vastutust

Tallinna linnapea Edgar Savisaar tunnistas endise linnaametniku Mati Songisepa kohtus süüdimõistmist kommenteerides, et tunneb endal vastutust.

«Muidugi tunnen endal vastutust, täpselt nagu see on kõigil teistel, kelle alluvatel ametnikel on olnud õiguskaitsealaseid probleeme,» sõnas Savisaar eile linnavalitsuse pressikonverentsil.
tallinnapostimees.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles