Tallinna foorikaamerate käivitamine lükkus kolm nädalat edasi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla tänav taksoparki ristmiku juures.
Endla tänav taksoparki ristmiku juures. Foto: Toomas Huik

Täna pidid Tallinnas Kristiine keskuse juures asuval niinimetatud taksopargi ristmikul tööle hakkama foorikaamerad, mis salvestavad autode punase tule all ristmikule sõitmised, kiiruse ületamised ning ühistranspordirajal liikumised, kuid riigihanke võitnud firma Alarmtec palus kolm kuud ajapikendust.

Tallinna transpordiameti arenguosakonna projektijuht Tiit Laiksoo tõi ajapikenduse põhjuseks asjaolu, et Alarmtec ei ole lihtsalt harjunud Tallinna linnavalitsuses asju ajama ning firma ei saanud õigeks ajaks kõiki vajalikke kooskõlastusi. Riigihanke võitja kuulutati välja tänavu jaanuari alguses ning Alarmtecil oli kohustus käivitada foorikaamerate süsteem kolme kuu jooksul. See aeg on nüüd täis.

«Alarmtecil puudusid kogemused sellise asutusega nagu Tallinna linnavalitsus, kus kooskõlastamine on keerulisem kui maantee kiiruskaamerate puhul,» ütles Laiksoo. «Nad on harjunud maanteekaameraid paigaldama ning arvasid, et kooskõlastustele kulub sama palju aega, kuid linnas on see ikka päris keerukas, sest oma kooskõlastuse andvaid ametnikke on palju.»

Laiksoo sõnul püüdis transpordiamet Alarmteci aidata, sest kaamerate võimalikult kiirest tööle hakkamisest on ka amet huvitatud. Abist polnud kahjuks kasu.

«Mõnes mõttes on selline bürokraatlik süsteem ka arusaadav, sest muidu tekiks anarhia ning igaüks hakkaks tegema, mida tahab,» mainis Laiksoo.

Järgmisel nädalal saabuvad Tallinna foorikaameraid valmistava tehase esindajad Saksamaalt ning nende järelvalve all hakatakse kaameraid paigaldama. Pärast seda kulub veel nädal kogu süsteemi häälestamiseks ning 30. aprillil peavad kaamerad taksopargi ristmikul tööle hakkama.

Laiksoo sõnul käib transpordiametil praegu kirjavahetus justiits-, sise- ja majandusministeeriumiga küsimuses, et kuidas hakkab kulgema koostöö foorikaamerate osas. Küsimus on selles, et transpordiamet tegi kulutused fooride paigaldamiseks ning peab edaspidi neid ka hooldama hakkama, kuid trahve teeb politsei ning see raha läheb riigile. Läbirääkimistel ministeeriumidega esialgu veel mingeid tulemusi pole, kuid Laiksoo sõnul tuleb probleemid igal juhul selgeks vaielda.

Laiksoo märkis ka seda, et kuna Alarmtec on esialgsest tähtajast üle läinud, siis põhimõtteliselt on linnal õigus neilt trahve sisse nõudma hakata. Esialgu ei ole veel otsustatud, kas seda teha või mitte.

«Võime trahve teha küll, ja kui me ei tee, siis küsitakse jälle, et miks te ei tee,» ütles Laiksoo. «Kui aga täitja poolt on hilinemise põhjused hästi põhjendatud, siis võib neist aru saada ja trahve mitte teha.»

Foorikaamerate paigaldamine taksopargi ristmikule läheb maksma 285 041 eurot. Kaamerad tulevad kahte kohta – Sõpruse puiesteelt ja Endla tänavalt kesklinna poole suunduvatele sõiduradadele. Oma nõusoleku kaamerate paigaldamiseks andis mullu novembris ka maanteeameti liikluskomisjon.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles