Kodanikeühendused ei taha Tallinna linnaosi kaotada

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsleri kinnitusel on linnaosavalitsuste ümbernimetamine piirkondlikuks ametiks seadusevastane.
Õiguskantsleri kinnitusel on linnaosavalitsuste ümbernimetamine piirkondlikuks ametiks seadusevastane. Foto: Liis Treimann

Tallinna kodanikeühendused avaldasid täna pöördumise, milles on vastu linnavalitsuse plaanitavale linnaosade kaotamisele.


Kodanikeühenduste arvates on Tallinna linnavolikogu esimehe Toomas Vitsuti algatatud eelnõu vastuolus nii Tallinna kehtivate arengudokumentide, Euroopa kohaliku omavalitsuse harta kui ka kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse põhimõtete ning demokraatliku valitsemistavaga.

Ühendused leiavad, et riigikogu peab algatama seaduse muudatuse, mille alusel valida linnaosadele volikogud ning taotlevad linnaosa vanema ametikoha depolitiseerimist ja tema ametisse nimetamist linnaosa volikogu poolt.

«Linnaosade ülesanne demokraatlikus ühiskonnas on elanikulähedane juhtimine ja osalusvõimaluste pakkumine, mis vastab Euroopa kohaliku omavalitsuse hartas sätestatud subsidiaarsuse printsiibile - et elanike probleemid lahendatakse võimalikult nende kodukohas,» märgitakse pöördumises.

Ühendused selgitavad, et Tallinna linnaosad moodustati 1990. aastate alguses pärast pikki diskussioone, kus osalesid nii elanikud, kodanikuühendused kui ka teadlased. Esimesed Tallinna linnaosad, näiteks Haabersti, Pirita ja Nõmme, moodustatigi eeskätt kohalike elanike survel.

Pöördumises kutsutakse Keskerakonda haldusreformi eelnõu peatama ning leiatakse, et Eesti ühiskonnas tuleb algatada laiapõhjaline diskussioon linnaosade ja osavaldade teemal, kaasates nii linnaelanikke, kodanikuühendusi, teadlasi kui ka eksperte.

Pöördumisele on alla kirjutanud Nõmme Heakorra Selts, Nõmme Tee Selts, MTÜ Hooliv Jätkusuutlik Tallinn, Mähe Aedlinna Selts, Merivälja Aedlinna Selts ja Eesti Paeliit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles