Arhitektid: Tammsaare pargi alla võiks tulla parkla

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline võiks Tammsaare park tulevikus välja näha.
Selline võiks Tammsaare park tulevikus välja näha. Foto: Kadarik Tüür Arhitektid

Tammsaare pargi linnaruumilise lahenduse ideekonkursi võitnud Kadarik Tüür Arhitektid arhitekti Ott Kadariku sõnul ei sobi ühte korralikku parki autoparkla, mistõttu praegu Estonia teatri juures oleva parkimisplatsi asemele võiks tulla pargitänav ning sõidukid võiksid koha leida hoopis pargi aluses parklas.

Kadariku sõnul oleks see ideaalne variant, aga see mõte tuleb veel linnaplaneerimise ametiga läbi rääkida.

«Põhimõtteliselt oleks see ju tore, kui meie esinduspargis autosid ei oleks,» mainis Kadarik. «Selle koha pealt võiks pargitänava läbi minna, nagu ikka parkides tänavad kulgevad.»

Niisugune idee on juba ammu õhus olnud. Parkla võiks olla piisavalt suur, et leevendada parkimisprobleeme Estonia teatri ümbruses. Ainuke probleem on Kadariku sõnul see, et tuleb teha palju arheoloogilisi väljakaevamisi, sest tegemist on bastionite vööndiga, mistõttu võib seal maa seest palju huvitavat välja tulla.

Parkla ehitamine nihkub edasi

Tallinna peaarhitekt Endrik Mänd ütles, et Tammsaare pargi uuendamisel praegu maa-aluse parklaga siiski arvestada ei saa, sest muinsuskaitse seisukohtade järgi ei tohi pargi territooriumil maa alla minna. Esiteks on tegemist arheoloogiaalaga ning teiseks ei ole seal pinnas maa-aluse parkla rajamiseks kõige parem.

«See on küll mõte, mis võib olla laua nurgal, kuid esialgu sellega ei arvestata,» kinnitas Mänd.

Võidutöö näeb ette endise turuhoone kohale õhulise kerge paviljoni ehitamise. Kasutatakse põhiliselt puitu ja klaasi. Maapealne ruum koosneb kahest osast, millest pargi sügavusse jääb kohvik ning Pärnu maantee poole kiosk, kust saab ajalehti, bussipileteid ja muud nipet-näpet osta. Kohvik annab arhitektide sõnul pargile ühe mõõtme juurde.

Hoone teine korrus kujutab endast katusealust, kus inimesed saaksid vihmavarjus istuda või niisama jalgu puhata ja pargi vaadet nautida.

«Kohviku põhiline mõte on selles, et see järgib seal kunagi paiknenud turuhoone struktuuri,» selgitas Kadarik. «Kui istud kohvikus, siis saad aru, milline hoone seal kunagi algselt olnud on.»

Vana hoone keldrid on maa all alles ning need saaks ka kuidagi kasutusele võtta. Tõenäoliselt on tegemist võlvlaega keldriga, millesse on arhitektide plaani järgi võimalik nii üht kui teist huvitavat kujundada.

Võidutöö näeb ette ka 1905. aasta monumendi nihutamist praeguselt kohalt Eesti Draamateatri hoone poole kõrghaljastusega alale, nii et kuju ei jää enam nii nähtavaks kui praegu. Niimoodi tekib avatud teatriplats, kus saab korraldada suveetendusi või muid huvitavaid ettevõtmisi.

Tammsaare jääb paigale

Tammsaare monument jääb praegusele kohale ning selle ümbrus eriti ei muutu. Ainult paar telge ehk teed tuleb juurde.

«Kunagi oli inimestele oluline, et saada kaubamajst võimalikult kiiresti laste maailma, nüüd on aga liikumisteljed oluliselt muutunud – Viru keskusest peab saama kähku Solarisse,» ütles Kadarik. «Seetõttu peamegi liikumisteid natuke kaasajastama.»

Tammsaare pargi praegune kõrghaljastus säilib suures osas, lisandub aga põõsaid, mis eraldavad pargi agressiivsest liiklusest ning varjavad tänaval liikuvaid autosid.

Pargi Viru hotelli poolses osas on samuti muudatusi ette näha. Sinna tuleb kõvakattega väljak, kus saab erinevaid üritusi korraldada. Suure liiklusega Viru ring on aga kavas pargist eraldada tõusva haljastusega, et hoida tänavalt tulev müra ja saaste inimestest eemal.

Linna peaarhitekt Mänd mainis, et Tammsaare pargi ümberkujundamise ideekonkursi tingimustes oli kirjas, et see ei ole võistlus, mis toob kindlasti kaasa töölepingu. Konkursi mõte oli otsida pargile ideid. Järgnevad läbirääkimised võidutöö autoritega, kus pannakse paika ehitusmahud ja see, mida tehakse ning mida mitte.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles