Taani kuninga aeda ilmestab uus skulptuur

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Taani kuninga aias avati skulptuur «Tuli lipp», mille autorid on Mari Rass ja Liina Stratskas.


Linnapea Edgar Savisaare sõnul on Tallinna päeva näol tegemist olulise päevaga Eesti Vabariigi pealinna ajaloos, sest just tänasel päeval aastal 1248 kinnitas Taani kuningas Tallinnale vabalinna staatuse, mis tähendas, et Tallinnas hakkas kehtima Lübecki õigus ning ta hakkas kuuluma Euroopa linnade liitu, vahendas Raepress.

«Ka praegu on Tallinnal kindel koht Euroopa linnade seas. Tallinn on arenev linn ja pidevalt muutuvad nii linna välisilme kui ka tema inimesed,» sõnas Savisaar.

Taani kuninga aias avatud skulptuuri «Tuli lipp» avamistseremoonia ühe osana esitas Ajateater ka stseeni «Lipp selgest taevast» Loone Otsa näidendist «Dannebrog, Pitka ja keisrid».

Linnapea Edgar Savisaar märkis, et avatav mälestusmärk on piire avardavaks lisanduseks Taani kuninga aias olevatele Taani-Eesti Seltsi rajatud mälestuskivile ning juba nõukogude ajast pärinevale Heino Mülleri sepistatud «Mälestusmärgile vanale kuningale».

«Uuel mälestusmärgil on kolm sümbolikihti. Esiteks märgistab see muinasaegset püüet avatuse, ja suhtluse poole mistahes külalistega. Teine kiht tähistab legendikohast Taani lipu, dannebrogi saamislugu ja selle kujunemist maailma vanimaks riigilipuks. Taanlastele on 15. juuni tänini dannebrogi päev ehk rahvuspüha, aasta tähtsaim päev. Kolmas sümboolikakiht seostub dannebrogist võrsunud Põhja-Euroopa riikide lippudega. Teatavasti on dannbrogi eeskujul kõik Põhja-Euroopa riigid Islandist Soomeni võtnud omaks sama kompositsiooniga lipu,» rääkis Savisaar.

«Kehastagu mälestusmärk «Tuli lipp» tänapäeval meie eurooplust ja avatust, koostöösoovi ja partnerlust kõigi nende riikide ja rahvastega, kes on saanud oma riigilippude algtõuke meilt, siitsamast praeguse Toompea ja Reisisadama vaheliselt alalt,» ütles linnapea.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles