Tallinn: vanalinna 3D-mudel ja Google Street View pole võrreldavad

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google Street View'ga saab ka keskpärane arvuti hakkama, Tallinna vanalinna 3D-mudeli jaoks on vaja üsna võimsat masinat.
Google Street View'ga saab ka keskpärane arvuti hakkama, Tallinna vanalinna 3D-mudeli jaoks on vaja üsna võimsat masinat. Foto: Google Street View

Tallinn plaanib vanalinna 3D-mudeli hooldusele ja edasiarendamisele kulutada mitukümmend tuhat eurot aastas, kuigi äsja said Google’i rakenduses StreetView nähtavaks ka Eesti linnatänavate vaated, sealhulgas ka Tallinna vanalinn.


Ka StreetView on kõikidele kasutajatele täiesti tasuta ning ei nõua erinevalt Tallinna rakendusest kasutajalt keskmisest tunduvalt võimsamat arvutit. Linnale läheb 3D-rakenduse majautus- ja hooldusteenus maksma 40 000 eurot aastas, lisaks veel umbes 6000 euro eest muid kulusid.

Vanalinna 3d-mudelit haldava Tallinna linnaplaneerimise ameti juhataja Anu Halliku sõnul ei ole need asjad omavahel siiski võrreldavad. «Esmalt täpsustan, Tallinna vanalinna kohta on valminud kaks veebirakendust: 3D-rakendus http://3d.tallinn.ee ja panoraamfotode rakendus http://360.tallinn.ee. Viimane sarnaneb neist enam Google Street View lahendusega, kuna tegu on fotodega, kus saab enda ümber vaadata ning võimalus on pildilt pildile edasi liikuda,» lausus Hallik.

3D on tema sõnul mõeldud inimesele, kel on põhjalikum huvi. «3D on hariv. Püüdsime luua sellise kompaktse lahenduse, mis ühelt poolt annab Tallinnast visuaalse ettekujutuse, teisalt võimaldab ka infot saada. Rakendus ei sisalda ainult hoonete ja teiste linnaruumi elementide mudeleid. Tulevane turist leiab siit olulist teavet vaatamisväärsuste kohta, lugemismaterjali hoonete ajaloost ja arhitektuurist, tutvustavaid audio- ja videoklippide, infot hotellide, restoranide, muuseumite kohta koos lingiga kodulehele – seda Google ei paku,» loetles Hallik.

Ta kinnitas, et turisti jaoks vajalikku infot uuendatakse regulaarselt ka tulevikus. Eraldi märkis ta ära suure fotokogu - vanaaegsed fotod, panoraamfotod, kaasaegsed fotod.

«Street View on nagu nimigi ütleb, lahendus, millel on jäigalt ette antud trajektoor ehk peamiselt teed. Liikuda saab kindlat teed pidi ja vaid mööda maapinda, mitte sinna kuhu ise võiksid tahta liikuda – 3D puhul saab nii-öelda lennata kõrgemale ja vaadata ka ülalt poolt. Lisaks ei pääse autoga kõikidesse kohtadesse - tornid, hoonete sisemus, kitsad ja lubamatud teed- need on ka pildistamata jäänud, 3Ds on nad aga olemas. 3Ds saab näha ka näiteks neid vanalinna hoove, kuhu tavaliselt ei pääse. Street View’l on oma ajaline staatus, mis tähendab et kui pildid on tehtud mingil ajahetkel, siis nii see jääbki, andmete uuendust ei toimu,» selgitas Hallik.

Erinevus on ka selles, et Street View’l on vaid fotod, Tallinna 3D-l aga hoonete mudelid, maapinna mudel, linnamüür ja teised linnaruumi objektid ruumilistena. «Nendel andmetel on omaette väärtus, mida Google’i lahendus ei paku. Ühelt poolt on neid võimalik kasutada erinevate ametite igapäevatöös – linnaplaneerimises, muinsuskaitses, keskkonnakaitses. Teisalt annab nende andmete olemasolu võimaluse luua midagi täiest uut,» ütles Hallik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles