EKA tudengid meisterdasid vahust hiiglaslikke tähtesid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Kunstiakadeemia (EKA) tudengid andsid täna Mustamäel Raja tänava kujurite maja hoovis viimast lihvi kaheksale ehitusvahust suurele tähele, mis kokku annavad sõna TAVALINE.

EKA skulptuuriosakonna juhataja ning töid juhendava Kirke Kangro sõnul tuleb suured vahust tähed veel täna õhtuks valmis saada, sest homseks peavad need olema Tallinna kesklinnas Laial tänaval, kus ülehomme toimub Tallinn Treff festivali avamine.

Kangro selgitas, et iga täht kujundatakse isemoodi. Kõik tähtede autorid on välja mõelnud oma lahenduse ning teevad selle ka teoks. Vahust tähed pannakse keset Laia tänavat üles mitte kõrvuti vaid väikeste vahedega, nii et ühe tähe juurest oleks järgmine juba näha. Samuti on iga tähe juures väike selgitus, mida selle autor on oma kujundusega taotlenud.

Vahust tähed on Laial tänaval üleval kaheksa päeva, pärast seda viiakse need Kultuurikilomeetrile.

EKA teise kursuse tudeng Lilian Hiob oli tänasel palaval päeval ametis V-tähega. «Mina tahan oma tähest justkui vahukommi teha, sest see on mõnusat pehmet rohekat värvi ning lõhnab ka eriliselt,» ütles ta. «Iga meie tehtud täht on midagi erilist. Lõhn peaks minu V-tähe eriti apetiitseks tegema.»

Hiob lisas, et on lõhna saavutamiseks katsetanud erinevaid meetodeid, näiteks õhuvärskendajat. Pihustamine ei olegi tema sõnul ehk kõige parem moodus, vaid tuleb osta õhuvärskendajad tahkel kujul ja need siis vahu sisse installeerida. Siis kestab lõhn kauem.

Kangro selgitas, et algne mõte oli teha kolmemõõtmelist grafitit. Vahust tähed on kerged ja neid saab lihtsalt ühest kohast teise nihutada. Miinus on muidugi see, et tugev tuul võib skulptuurid ümber lükata, seda eriti Kultuurikilomeetril.

«Tudengitega siis mõtlesime, et teeme grupitöö, kus igaüks saaks oma fantaasia lendu lasta, kuid samas on ka ühtne kontseptsioon,» märkis Kangro. «Ajurünnaku käigus mõtlesime igasuguseid huvitavaid sõnu, lõpuks leidsime, et kirjutada midagi sellist, mida grafitilt ei oodata. Nii jõudsimegi sõna TAVALINE juurde, ning vorm, kuidas see on tehtud, peabki enda eest rääkima.»

Kangro sõnul on vahust tähtede meisterdamisega ametis kokku 16 noort, osa ka välismaalt pärit kunstitudengid – Inglismaalt, Saksamaalt ja Soomest. Seega on tema sõnul tegemist põneva tiimiga.

«Põhiliselt on meil siin skulptuuri- ja installatsiooniosakonna tudengid, aga T-tähe pakkusime välja ehte- ja sepakunsti üliõpilastele,» ütles Kangro. «Nemad tegidki esimese kursusega oma autoportreedega kujundatud tähe, portreed võtsid aega poolteist kuud.»
E-tähe peale pannakse aga igasugused elektroonilised kiibid ja juhtmed, mis on omavahel ühendatud. Lilian Hiobi V-tähe juurde tulevad ka kaamerad, nii et inimesed saavad endast tähe taustal pilti teha ning hiljem paneb Hiob need veebi üles. Seega on tegemist justkui interaktiivse tööga.

Inglanna Martha Haywood meisterdas ühe A-tähe. Ta pildistas Tallinnas erinevaid lihtsamaid grafiteid, tegi need vahust järele ning paigutas oma A-tähele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles