Tallinn ei suuda prügimajandust paika panna

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veolia töötaja Reine Parder tühjendas olmeprügi konteinereid Pirital.
Veolia töötaja Reine Parder tühjendas olmeprügi konteinereid Pirital. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinnas on pooleli nii jäätmekäitluse kui korraldatud jäätmeveo hanked, see aga tähendab osadele linlastele prügiveo hindade tõusu.

Ragn-Sells, Veolia ning veel mõned prügiveofirmad on vaidlustanud Tallinna nelja linnaosa korraldatud jäätmeveohanked, kuna segadust on palju ning linn ei ole suutnud täpseid tingimusi paika panna. See aga tähendab, et vabaturu tingimustes on prügifirmad hakanud hindu tõstma. Näiteks on seda teinud OÜ Prügivedu Põhja-Tallinnas.

OÜ Prügivedu juht Tarmo Tääker põhjendas hinnatõusu asjaoluga, et kui firma 2007. aastal korraldatud jäätmeveo hanke võitis, siis panid nad hinnaga natuke «puusse» ning pidid samamoodi edasi toimetema kuni 2010. aasta märtsini. Linnavalitsus pikendas firmaga küll lepingu 2011. aasta lõpuni, kuid veohinda tõsta ei lubanud.

Nüüd vabaturu tingimustes sai Prügivedu oma hinnad õigele tasemele viia, kuid kohalikud inimesed olid madalate hindadega nelja aastaga ära harjunud ning seetõttu on hinnatõusu peale pahased.

Hanked on takerdunud

Haaberstis, Kristiines, kesklinnas ja Põhja-Tallinnas lõppesid korraldatud prügiveo lepingud juba selle aasta 1. jaanuariks, kuid linn ei ole siiani suutnud uusi lepinguid sõlmida. Ka jäätmekäitluse riigihanke võitja on välja kuulutamata, kuigi pakkumiste laekumise tähtajast on möödas umbes kuu.

«Inimesed loomulikult tahaksid, et saaksid hangete korras hinnad, mis on kindlasti vabaturu omadest paremad,» kinnitas Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu. «Korraldatud jäätmeveo tingimuste järgi ei ole hindade tõstmine lihtne. Ise oleme ka seda meelt, et hanked võimalikult kiiresti ära teha.»

«Tegelikult on tekkinud huvitav seis,» ütles Sarapuu. «Ühelt poolt soovivad inimesed, et hanked saaksid lahenduse ning seda tahab ka linn, aga ettevõtted tahavad vaba turgu, sest siis saavad nad oma tingimusi kehtestada. Loodame, et kuu või paari jooksul vaidlused siiski lõpevad.»

Abilinnapea rõhutas, et linnaosades, kus on tegemist vabaturuga, võib inimene endale valida ka teise prügivedaja, kelle hinnad on soodsamad. Samas ei saa vabaturu puhul kunagi kindel olla, millal hinnad seal muutuvad.

Ragn-Sellsi ärijuht Agu Remmelg kinnitas, et korraldatud jäätmeveo hanke on tõesti päris mitu pakkujat vaidlustanud, kuna konkursi tingimustega on suur segadus ning need on ebamõistlikud. Näiteks ei ole siiani selge, kus jäätmed üle anda tuleb.

«Tundub, et need tingimused koostati kiirustades, mistõttu ei jäänudki muud üle, kui pöörduda riigihangete vaidluskomisjoni poole,» ütles Remmelg. «Kuidas saab üldse veohanget teha, kui ei ole teada, kes võitis käitlushanke ehk kus hakatakse jäätmeid vastu võtma. See on nagu pudru ja kapsad. Meie firma vabaturu piirkondades veohinda tõstnud ei ole.»

Linn kiirustas

Remmelga sõnul võis Tallinna üks kiirustamise põhjus olla selles, et kui korraldatud jäätmeveo hange ei ole välja kuulutatud, siis linn ei saa endale 75 protsenti prügi ladestamise saastetasust. Seetõttu ehk kuulutatigi veohange välja esimese kvartali viimastel päevadel.

Jäätmeveo hanke on vaidlustanud ka AS Veolia. Firma juhatuse liikme Argo Luude sõnul käib põhimõtteline vaidlus selle üle, et Tallinn võib konkursi tingimuste järgi prügikonteinerite arvu suvalisel ajal muuta, mis tekitab vedajates ebakindlust ning nende teenitud raha võib väheneda mitu korda.

«Piltlikult öeldes võib tekkida olukord, et kui keegi kuulutab välja hanke kümne maja ehitamiseks, kusjuures osa neis peaks olema kahe- ja osa kümnekorruselised, aga pakkuda tuleb üks hind, samas ühte ja teist tüüpi majade arv selgub alles hiljem, » selgitas Lunde. «Kui ehitaja pakub kindla hinna, siis selgub järsku, et tellija tahab ikkagi ainult kõrgeid maju ehitada. See tähendab, et ehitaja ei tule oma pakutud hinnaga kuidagi välja.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles