Tallinna Vesi hakkab üleujutuste eest hoiatama SMSiga

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Tallinna Vesi hakkab tugevatest vihmahoogudest teavitama SMSi või e-kirjaga Tallinna elanikke piirkondades, kus on oht üleujutuste tekkimiseks.

Selleks lõi ettevõtte sel aastal teavitussüsteemi, mida kasutati esmakordselt möödunud jaanilaupäeval. «Teavitame SMSi või e-maili teel vastavate piirkondade kliente võimalikust üleujutuse ohust, kuna üleujutuse tagajärjel võib inimeste vara kahjustada saada,» ütles Tallinna Vee kommunikatsioonijuht Mariliis Mia Topp. «Eesmärk on juhtida inimeste tähelepanu võimalikule ohule ja võtta kasutusele täiendavaid abinõusid oma vara kaitseks.»

Süsteemi tööle panemiseks tuvastas Tallinna Vesi piirkonnad kogu Tallinnas, mida valingvihmadest põhjustatud üleujutused võivad ohustada. Varasematel aastatel on mitmetunnise lausvihma ajal uputused tekkinud Tuukri tänavale, viimati oli asjaolude kokkulangemise tõttu üleujutatud Laagna tee.

«Tegemist ei ole ainult Tuukri piirkonnaga – Tallinnas on lisaks muid piirkondi, mis asuvad madalamatel kohtadel ning on seetõttu tugevatest vihmahoogudest mõjutatud,» sõnas Topp.

Praegu on teavitussüsteemi lisatud orienteeruvalt 240 klienti. Topp täpsustas, et näiteks korteriühistute puhul saadetakse info vaid korteriühistu esindajale, kes peab ülejäänud majaelanikke ise teavitama. «Veeteenuse leping on sõlmitud kinnistuomanikuga, mistõttu ei ole meil kahjuks võimalik kõiki vastavate piirkondade elanikke teavitada, kuna meil puuduvad nende kontaktandmed,» põhjendas kommunikatsioonijuht. «Sellest tulenevalt palume, et SMSi või e-maili saanud korteriühistu esindajad teavitaksid võimalikult kiiresti saadud informatsioonist ka oma maja elanikke.»

Sademete hulga ning võimaliku üleujutuse ohu kohta saab Tallinne Vesi info EMHI-lt ning teated saadetakse välja kokkuleppel Tallinna linnaga.

«Teavitame kliente vaid juhul, kui prognoositakse erakordselt suurt sademehulka, mis võib põhjustada ulatuslikke üleujutusi. Kuna ilma on aga võimatu täpselt ette prognoosida, ei pruugi alati ulatuslikku üleujutust tekkida,» tõdes Topp.

Kuna süsteem hakkas alles äsja tööle, ei ole ettevõte jõudnud kliente veel informeerida, et sellised teated neile saabuda võivad ja kuidas selle järel toimida. Esimest korda otsustati info saata jaanilaupäeval, mil õnneks olukord siiski normaliseerus. «Leiame siiski, et parem on sarnastes olukordades valmis olla ning ennetavalt tegutseda. Kindlasti võtame klientidega, keda teavitus puudutab, ka lähiajal ühendust ning selgitame teavituse sisu, eesmärki ning reageerimist,» ütles Topp.

Lisainformatsiooni üleujutuse ja võimalike abinõude kohta leiab ka ettevõtte koduleheküljelt. Näiteks soovitatakse seal viia veekahjustustele tundlik vara ära keldritest või muudest allpool maapinda asuvatest ruumidest.

Süsteemi väljatöötamise hinda ei soovinud kommunikatsioonijuht täpsustada, öeldes vaid, et see töötati välja ettevõtte sisemiste ressurssidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles