Rattatee ühendab omavahel Nõmme ja Haabersti

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peagi saab rattaga Nõmmelt Haaberstisse, tuleval aastal ühendatakse see Paldiski maantee kandis ka Põhja-Tallinna kergliiklusteedega.

 


Tänavu ehitatud teelõik algab Hiiult Pärnu maantee ja Vääna tänava ristmikult, kuhu on kasutajate jaoks rajatud suur parkla. Vanale raudteetammile rajatud rattatee kulgeb seal trööstitu tööstusmaastiku ja elamute vahel, pakkudes liiklejale võimalust nautida kõrgetasemelist grafitikunsti ja heita pilk seni privaatsust nautinud tagaaedadesse.

Järgmine autoga ligipääs rattateele koos juba väiksema parklaga on Vääna tänava lõpus. Edasi kulgeb tee Kadaka puiestee viadukti alt läbi ja ristub Tähetorni tänavaga. See on umbes 5,3-kilomeetrisel teelõigul üks kahest kohast, kus kergliikleja kohtub mootorsõidukitega. Teine koht on Kadaka autoturu taga, kus rattatee ristub vähekasutatava sõiduteega.

Harrastusteater Astangul

Enne sinna jõudmist tuleb kergliiklejal läbida veel üks metsatukk ja maaliline teelõik, kus endise raudtee jaoks on raiutud kanal läbi paeastangu. Astangule jõudes võib õhtusel ajal sattuda teeäärse harrastusteatri etendusele.

Võsastikus oleval platsil on improviseeritud laud ja toolid ning ligikaudu kella viiest võib seal näha sotsrealistlikku teatrietendust. Näitlejad vahetuvad aeg-ajalt, kuid etendus on iga päev sama. Selle nimi võiks olla «Igapäevane jooming» või midagi seesugust.

Veidi kaugemal hargneb tee kaheks. Vasakpoolne haru viib Astangu asumisse, parempoolne aga Akadeemia teele, kus tee praegu ka lõpeb. Aga see pole veel kõik. Järgmisel aastal minnakse samamoodi mööda vana raudteetammi edasi ning rajatakse veel üks umbes 900-meetrine kergliiklustee lõik Akadeemia tee ja Ehitajate tee vahele. Aga seegi pole veel kõik.

Kunagine raudteetamm suundub sealtki edasi, loomaaia tagant läbi kuni Tuuliku teeni, siis edasi Halla tänavaga paralleelselt ning veel edasi Kõrgepinge tänava kõrvalt, kuni jõuab lõpuks Mustjõe tänava nurga juures Paldiski maanteeni välja ja üle selle teisel pool teed olevate rattateedeni.

«Ma ei oska veel öelda, kuidas selle asja liikluslikult lahendame, aga mingil moel ühendame selle lõpuks olemasoleva kergliiklusteega ära,» ütles Tallinna kommunaalameti juhataja Ain Valdmann.

Esimesed liiklejad kohal

Hoolimata sellest, et uuel teel lõpetatakse alles ehitustöid, on inimesed selle juba intensiivsesse kasutusse võtnud.

«Kui sinna õhtupoolikul minna, siis on näha, et inimesi on juba üsna palju. Kui koos ehitusjärelevalve meestega seal käisin, siis nägime ühte vanapaari kõigepealt Õismäel, siis vahepeal veel mitu korda. Lõpuks jõudsid nad Hiiu ristmikule välja, ja iga kord vanahärra kiitis, et küll olete hea asja teinud. Et nemad olevat kõvad kõndijad ja nüüd nad kõnnivad Õismäelt mõnusasti Nõmme turule,» rääkis Valdmann.

Vastse tee algusest Hiiul viib juba olemasolev kruusakattega tee peale Nõmme turu ka Rahumäe kalmistust mööda Pärnu maanteele, peaaegu Järve keskuseni välja.

«Siis kui Mati Songisepp veel ametis oli, ei lubanud transpordiamet meil sinna kergliiklejatele veel ühte ülekäigukohta teha, aga nüüd mõtleme sellele jälle ja tulevikus tahame selle tee ühendada Järve terviserajaga,» lubas kommunaalameti juht.

Sealt edasi on vaja veel väikest ühendusteed peaaegu valmis oleva Järvevana tee äärse kergliiklusteega. «See on enamjaolt valmis ja praegu me mõtlemegi, et millal saaks sinna kergliikluse peale lubada. Tahaks selle veel enne suve lõppu käiku anda,» lausus Valdmann.

Kui mitte kogu Järvevana tee ulatuses, siis vähemasti Veerenni tänava kergliiklustunnelini ja sealtkaudu linna võiks tee tema hinnangul kergliiklejatele juba lahti olla.

Nõmme ja Haabersti vaheline rattatee avatakse ametlikult 1. augustil kell 12.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles