Neli ministeeriumi kolib uude kaksiktorni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevase kaksiktorni asukoht.
Tulevase kaksiktorni asukoht. Foto: Riigi Kinnisvara Aktsiaselts

Rahandus-, majandus- ja kommunikatsiooni, sotsiaal- ning siseministeerium kolivad esialgsete plaanide järgi 2016. aastal Suur- ja Väike-Ameerika tänava vahele ehitatavasse kaksiktorni. See aitab riigil tulevikus kulusid kokku hoida.

Praegu kõrgub samal kinnistul ligi pool sajandit vana rahandusministeeriumi hoone, mis läheb lammutamisele ning selle asemele rajatakse kaks täpselt sama kõrget büroohoonet.

Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi kommunikatsiooni- ja turundusjuht Madis Idnurm ütles Postimehele, et uus kaksiktorn saab olema Eesti kõige energiasäästlikum büroohoone. Kui praegu on nelja ministeeriumi kasutuses 24 473 ruutmeetrit pinda, millest 10 000 asub vanalinnas, siis uues majas saadakse hakkama 14 500 ruutmeetriga. Asutuste energiatarve väheneb poole võrra.

«Kui võrrelda ministeeriumide praeguseid ruume uue hoonega, siis ametnikud kolivad kokkuvõttes küll märksa väiksemale pinnale, aga seda kasutatakse võimalikult optimaalselt,» selgitas Idnurm. «Praegu tegutsevad ministeeriumid vanades majades, milles on töökohad kohandatud vastavalt kunagisele ruumiprogrammile ning paratamatult ei võimalda ratsionaalseid lahendusi.»

Detsembris projekt valmis

Idnurm mainis, et kaksiktorni projekteerimise peaks firma EA Reng lõpetama selle aasta detsembris. Seejärel tuleb välja kuulutada riigihange ehitaja leidmiseks. 2016. aastal peaks neli ministeeriumi juba uues hoones paiknema.

«Kui esimene konkurss välja kuulutati, siis oli mõte, et ehitada praeguse rahandusministeeriumi hoone taha teine samasugune torn,» selgitas Idnurm. «Ajapikku sai aga selgeks, et olemasolev hoone ei vasta enam paljuski tänapäeva nõuetele nii energiatarbimise kui ruumide paiknemise osas. Seetõttu otsustatigi hoone lammutada ning kaks uut torni ehitada.»

Kui praegu paikneb rahandusministeeriumi hoone peasissepääs Pärnu maantee pool, siis uude kaksiktorni pääseb edaspidi nii Suur- kui Väike-Ameerika tänavalt. EA Rengi arhitekti ja kaksiktorni projekti ühe autori Martin Aunini sõnul ei tule tornid päris ühesugused, vaid hakkavad teineteisest ikka natuke erinema.

Ta lisas, et kahe torni vahele jääb klaasist fuajee avaliku siseaia ja aatriumiga, mida võib nimetada isegi sisetänavaks.

Ministeeriumihoone Pärnu maantee poolsele parkimisplatsile on arhitektid kavandanud skvääri ehk väikese veesilmaga pargi. See linnaruum tehakse Aunini sõnul senisest oluliselt inimsõbralikumaks.

Aunini sõnul on uue kaksiktorni üks märksõnu kindlasti energiasäästlikkus, tuleb ka topeltklaasist fassaad, mis kaitseb ruume liiga ereda päikese eest.

Uus ruumilahendus

Idnurm ütles, et praeguse rahandusministeeriumi kinnistul on detailplaneering kehtestatud ning kuna uus hoone tuleb samas mahus, siis ei ole vaja ka uut planeeringut teha. Autoparkla kolib maja alla. See on ka üks põhjus, miks vana hoone tuleb lammutada, sest siis on parklat lihtsam rajada.

Kui võrrelda praeguse hoone ja uue kaksiktorni ruumilahendust siis need erinevad nagu päev ja öö. Vanas majas on igal korrusel pikk koridor ning palju väikseid kabinette. Uus ruumijaotus kujuneb Idnurme sõnul hoopis teistsuguseks, mis vastab korraliku ja tänapäevase büroohoone nõuetele.

«Ruumilahendus tuleb uues hoones selline, et seda on võimalik igal ajahetkel jagada sobiva suurusega ruumiosadeks,» kinnitas Idnurm. «Näiteks kui mingi projekti jaoks pannakse kokku paarikümneliikmeline töörühm, siis saab kiiresti tekitada sellele meeskonnale vajalik ruum meeskonnatööks.»

Praeguse rahandusminsiteeriumi hoone lammutamise ja kaksiktorni ehitushind selgub Idnurme sõnul pärast seda, kui on korraldatud vastavad riigihanked.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles