Suurtulekahju võis põhjustada korrast ära kustutussüsteem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graafika: Silver Ait

Tallinna Mustika keskuse automaatne kustutus­süsteem ei hakanud korralikult tööle, mistõttu saigi neljapäeva varahommikul tuli hiigelhoones ulatuslikke kahjustusi tekitada, oletavad päästjad.


Põhja-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Peeter Randoja kinnitas, et Mustika-sugused kaubanduskeskused ei saa muidu üldse kasutuslubagi, kui seal ei ole automaatset kustutussüsteemi ja tuletõrjesignalisatsiooni.



«Ma ei saa praegu väita, et Mustika keskuses kustutussüsteem ei töötanud, aga kuna see tuld juba algstaadiumis enne tuletõrjujate kohalejõudmist ei kõrvaldanud, võib järeldada, et süsteem ei töötanud korralikult,» tõdes Randoja.



Ta lisas, et täpsemad faktid saavad selgeks alles pärast päästeameti ja politsei juurdluse lõppu. Siis peaks selguma ka tulekahju tekkekoht.



Põhja ringkonnaprokuratuur alustas eile Mustika keskuse tulekahju põhjuste väljaselgitamiseks kriminaalmenetluse paragrahvi alusel, mis käsitleb asja rikkumist või hävitamist ettevaatamatuse tõttu.



Seesam Kindlustuse vanemkahjukäitleja Merle Lindre ütles eile, et seltsil on Mustika keskuse põlengus kahju kannatanud kolm suuremat ja kaks väiksemat klienti.



Kindlustused tegutsevad


Neljapäeval võtsid kahjukäsitlejad klientidega ühendust ja andsid neile juhiseid kahjukäsitlemise kulu kohta.



«Kui suureks kahju lõpuks kujuneb, ei saa praegu veel ütelda, sest meil on kasutada vaid kindlustussummade piirmäärad,» selgitas ta. «Kus on ainult tuhk järel, seal läheb käiku täishäving. Kõikide klientide ruumid ei ole täielikult maha põlenud. Jutt käib aga kindlasti miljonitest kroonidest.»



Lindre kinnitas, et Seesam hüvitab oma klientidele kahjud nii kiiresti kui vähegi võimalik. Nende firmade puhul, kus on suurem osa kaupa säilinud, on kindlustusfirma ülesanne päästa nii palju, kui vähegi saab. Kaup tuleb keskusest kiiresti ära viia ning uurida, milline on selle jääkväärtus, et kahjusid vähendada.



Ergo alustas Mustika keskuses toimunud põlengu kahjude suuruse tuvastamist reedel. Hüvitusotsusteni peaks kindlustusselts jõudma lähema kuu jooksul.



Raha on olemas


Ergo Kindlustuse kommunikatsioonijuht Anu Vahtra-Hellat ütles, et selts on peale Mustika keskuse hoone kindlustanud veel viie rentniku varad. Suurematest nimetas ta Prisma Peremarketit, kangafirmat Abakhan, Bigbanki ning fototarvete poodi Fotoluks.



Vahtra-Hellat väitis, et Ergo kogemuse põhjal jääb nii suurte hoonete põlemisel nende klientide kogu kahjuhüvise suurus kümnete miljonite kroonide piiridesse.



«Meie jaoks väga suurt vahet ei ole, kui palju me peame hüvitama, sest raha selleks on meil olemas,» kinnitas ta. «Kui oleme lepingutes kahjude hüvitamise kohustuse võtnud, siis seda me ka teeme.»



If Eesti Kindlustus oli eile kella kolmeks päeval registreerinud seitse põlengukahju juhtumit Mustika keskuses. «Oleme valmis juba järgmisel nädalal esimeste avansiliste väljamaksete tegemiseks,» ütles seltsi varakahjude osakonna juhataja Argo Karo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles