Piritale Maxima rajamiseks korraldatakse arhitektuurivõistlus

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maxima kauplus.
Maxima kauplus. Foto: Laura Oks

Linnaplaneerimise amet nõuab Merivälja tee äärde Maxima kaubanduskeskuse rajamisega tegelevalt firmalt isegi detailplaneeringu eskiisi jaoks arhitektuurivõistluse korraldamist.


See selgub ameti vastusest kaupluse vastaseid esindavale advokaadibüroole. Linnaplaneerimise amet andis mullu septembris kruntide arendamisega tegelevale firmale Re Tegevus tingimused detailplaneeringu eskiisi koostamiseks, kusjuures paluti esitada kolm erinevat asendiplaanilist lahendusvarianti.

Tänavu märtsis teatas amet detailplaneeringu algatamise taotlejale, et «kuna esitatud variandid ei andnud piisavalt veenvat lahendust ning ei erine kuigivõrd üksteisest, palub amet korraldada eelnimetatud detailplaneeringu lahendusskeemi koostamiseks avalik arhitektuurivõistlus parima asendiplaanilise ideelahenduse saamiseks».

Praeguseks on Arhitektide Liit asunud arhitektuurivõistluse tingimusi koostama. Linnaplaneerimise amet on ühe omapoolse tingimuse viia kaubanduskeskuse hoonestusala Puki teest piisavalt kaugele. Puki tee on tulevase Maxima naabruses asuv eraomanduses ja võõrastele suletud tänav, mille mõned elanikud on teatanud, et nende hinnangul Maxima jõukasse Pirita linnaossa ei sobi.

Pärast arhitektuurivõistluse tulemuste selgumist ja enne detailplaneeringu koostamise algatamist lubab linnaplaneerimise amet korraldada veel ühe avaliku arutelu, kuhu kaasatakse kõik planeeringust huvitatud isikud.

«Kruntide arendamisega tegeleb OÜ RE Tegevus. Maxima kui tellija soov on leida kaubanduskeskusele selline arhitektuuriline lahendus, mis sobiks keskkonda ning läheduses elavatele inimestele, samuti kõikidele meie tulevastele klientidele ja kaupmeestele,» ütles Maxima avalike suhete juht Erkki Erilaid.

«Tahame leida sobivaima lahenduse kõigile osapooltele ja selleks on Eesti Arhitektide Liidu korraldatud arhitektuurikonkurss loodetavasti hea idee, mis kindlustaks esitatavatele projektidele sõltumatu hinnangu. Piritale ja eriti selles linnaosas kaubandustegevuseks ühte sobivaimasse kohta tahabki Maxima rajada kaubanduskeskuse, millist meil Eestis senini kahjuks ette näidata ei ole ning mis vastab ka kõige nõudlikuma tarbija ootustele. Nii keskuse välis- kui siseilme ning kaubavalik tuleb praegustest Tallinna kauplustest kaugelt erinev ning eksklusiivsem,» lisas ta.

Erilaiu sõnul ootavad Pirita elanikud, et nende linnaosas vähene konkurents kaubanduses kasvaks ning tiheda liiklusega Merivälja tee äärde uue kaubanduskeskuse ehitamine on selleks kahtlemata üks loogilisemaid lahendusi. «Paraku kestab detailplaneeringu tegemine aastaid ning seetõttu on hoone valmimise aega protsessi niivõrd varajases staadiumis võimatu prognoosida,» ütles Erilaid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles