Harjumaal avastati ligi 300 taimega kanepipõld

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepitaimed.
Kanepitaimed. Foto: SCANPIX

Eelmisel nädalal avastasid Põhja prefektuuri narkokuritegude uurijad vihje peale Tallinna külje alt 297 taimega kanepipõllu ning pidasid kinni seal tegutsenud 31-aastase mehe.

Leitud taimed olid erineva pikkusega, millest võib järeldada, et Rae vallas asunud põld oli saaki kandnud juba mõnda aega.

Kanepi ebaseaduslikus kasvatamises kahtlustatavana peeti kinni 31-aastane Rauno, kel on olnud politseiga kokkupuuteid ka varem. Politseinikud leidsid mehe kinnipidamisel erinevaid esemeid, mis viitavad kanepitaimede kasvatamisele. Harju maakohus võttis kahtlustatava prokuröri taotlusel vahi alla.

«Kas ja kui palju ainest on juba müüki jõudnud, seda selgitab uurimine. On üsna selge, et nii suures koguses kanepitaimi ei kasvata keegi enda tarbeks,» ütles Põhja prefektuuri narkokuritegude talituse juht Kaido Kõplas.

Avastatud kanepipõld asus küll lagendikul, ent samas piisavalt eraldatud kohas, kuhu möödakäijad tihti ei satu. «Reeglina avastab politsei kanepiistandused tänu inimeste vihjetele, seega oleneb põllu pidamise aeg paljuski sellest, kas sinna lähedale satuvad inimesed,» ütles Kõplas.

Kui tegemist on metsas asuva maalapiga, siis tavaliselt satuvad nendele peale seenelised-marjulised, kes teavitavad sellest ka politseid.

Kõplas kinnitas, et inimesed, kes igapäevaselt narkoainetega tegelevad, tööstuslikku ja narkootilist ainet sisaldavat kanepit segi ei aja. Kindla vastuse taimede narkosisalduse kohta annab aga ekspertiis ja selleks saadetigi põllult leitud taimed Eesti Kohtuekspertiisi Instituuti, kus need pärast ekspertiisi hävitatakse.

Kõplas rõhutas, et hulga kanepitaimede eemaldamine ja tänavamüügist kõrvaldamine võib säästa nii mõnegi noore inimese tervise.

«Paraku on kanepi tarbimine noorte seas jätkuvaks probleemiks ning see on ka enimtarvitatav narkootiline aine Eestis. Tänu tähelepanelikule inimesele, kes meie üksusele vihje andis, oleme teinud väikese, ent olulise sammu selles suunas, et vähendada kanepi levikut ning selle tarbimist.»

Sellel aastal on Põhja prefektuuri narkopolitseinikud pidanud kinni 151 isikut, keda kahtlustatakse  narkokuritegudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles